Creativitatea se naste din simplitate si… lipsa de reguli. Si ce poate fi mai simplu decat plastilina? Descopera cum sa iti faci plastilina ecologica in casa, idei de jocuri si multe altele!
Cu totii ne dorim ca proprii copii sa fie cat mai inteligenti si creativi. Uita de jucariile cu baterie, de jocurile pe calculator sau de televizor! Iti prezint plastilina ecologica!
Scurt istoric si definitie
Plastilina a fost inventata la sfarsitul secolului XIX de Franz Kolb, un farmacist german, si independent de acesta de William Harbutt, un profesor de arte din Anglia, care dorea sa gaseasca pentru elevii sai de la sculptura un tip de lut care sa nu se usuce.
Initial, plastilina era de culoare gri, dar cand a iesit pentru prima data pe piata, a fost disponibila in patru culori.
Din 1956, plastilina clasica, pe baza de ulei, are un nou concurent. Numit in engleza playdough, acest nou tip de plastilina are la baza faina si este, de fapt, o…coca folosita la joaca de copii. Spre deosebire de plastilina clasica, cea pe baza de faina se usuca prin expunerea la aer, iar formele modelate cu ajutorul ei prezinta crapaturi dupa uscare.
De ce plastilina ajuta la dezvoltarea copilului tau
Plastilina este un accesoriu de nelipsit al jocului liber la copii. Spre deosebire de jocul structurat, cu reguli, cu un inceput si sfarsit clare, jocul liber inseamna spontaneitate; nu exista raspunsuri gresite, copiii se pot juca asa cum le dicteaza imaginatia si atata vreme cat le face placere.
In timpul jocului cu plastilina, sunt stimulate mai multe abilitati ale copilului: abilitatile motorii si senzoriale (datorita texturii, culorii, formei), imaginatia si creativitatea, dar si abilitatile de socializare ale copilului, in cazul in care se joaca impreuna cu alti copii.
Plastilina facuta in casa
Daca vrei sa iti faci singur(a) plastilina, iata o reteta.
Dizolva o ceasca de sare in 3 sferturi de ceasca de apa. Adauga 3 cesti de faina si pune totul intr-un vas, apoi pune vasul pe foc. Amesteca la foc mediu, pana cand compozitia se desprinde de peretii vasului. Daca adaugi si putin ulei, compozitia va ramane moale timp mai indelungat.
Pentru a obtine plastilina in diverse culori, adauga si coloranti alimentari. Sau poti amesteca nisip, cafea macinata sau boabe de fasole ca sa schimbi textura materialului. Consistenta plastilinei poate fi modificata crescand sau imputinand cantitatea de faina.
Acum ca ai facut aluatul, incepe si partea cea mai frumoasa – joaca!
Ce poate face micutul tau cu plastilina – idei vechi si noi
Pentru copiii mici, exercitiile simple sunt cele mai atractive, dar si cele mai utile pentru dezvoltarea motricitatii mainii si constientizarea propriului corp.
Impreuna, faceti gauri cu degetul in plastilina, strangeti-o in mana, bateti-o cu palma.
Intindeti, rasuciti, rupeti plastilina.
Rulati bucati lungi sau bilute.
Ca sa complici putin lucrurile, da-i copilului cateva unelte:
– un bat de inghetata pentru a face gauri in plastilina, sa o taie, sa o scobeasca sau sa o razuiasca.
– o rola mica, pentru a invata sa-si coordoneze ambele maini in acelasi timp.
– forme de biscuiti.
Pentru copiii mai maricei, plastilina este materialul ideal care ajuta la dezvoltarea jocului simbolic, adica jocul in care copilul se preface ca:
– da sa manance papusii un tort din plastilina
– modeleaza fructe si le intinde pe o taraba imaginara
– face soldatei si ii trimite la razboi
Iata alte cateva idei de joc:
Sentimente. Copilul creeaza fete din plastilina, apoi le pune ochi, nas, gura si sprancene astfel incat sa reflecte diverse sentimente (suparat, vesel, trist, mirat, etc).
Numere, culori, marimi. Copilul modeleaza mingiute de diverse marimi si culori, apoi invata sa le numere, sa deosebeasca culorile si sa faca diferenta dintre mare/mic.
Personaje favorite. Copilul modeleaza personajele sale favorite – care nu trebuie insa sa semene foarte bine cu cele originale! Spiderman poate fi imbracat in alte culori decat rosu si albastru si poate avea chiar… mai multe picioare, ca doar seamana cu un paianjen.
Voi cum va jucati cu plastilina?
Autor articol: Oana Anghel – Editor Web Itsy Bitsy
sursa foto: freedigitalphotos.net
Eu deseori fac plastilina din faina, apa, sare si ulei pentru copiii mei din clasa I. Nu e usor sa faci plastilina sa ajunga pentru 30 de copii, dar acum ma descurc. Am cateva mici secrete. Lucrarile lor sunt minunate.
Puteti citi reteta mea (cu sclipici) pe blogul meu: http://emalascoala.blogspot.ro/
Paulinda este o plastilină produsă pe bază de apă, are toate certificările EU, se poate refolosi şi testează capacitatea creativă a copiilor.
Citeşte informaţiile de aici: http://goo.gl/YPXpc4
Dar de care faina ?