Placa bacteriana si tartrul

Imediat dupa ce va spalati pe dinti, la suprafata lor se formeaza o pelicula incolora, aderenta, formata din bacterii si zaharuri : placa bacteriana.
De cate ori mancati ceva dulce, bacteriile din placa transforma zaharul in energia de care au nevoie si elibereaza, in acelasi timp, acizi. Acidul inmoaie si dizolva smaltul dintilor. Pe termen lung, smaltul ajunge sa aiba « gauri » – cariile de care ne temem atat de mult.
Cu totii avem placa bacteriana – bacteriile se aduna in permanenta in cavitatea bucala. Daca nu este indepartata, placa bacteriana poate duce la gingivita (inrosirea, inflamarea si sangerarea gingiilor), carii dentare si, pe termen lung, formarea de tartru.
Cu o ingrijire adecvata, placa bacteriana este usor de prevenit:
• Periati-va dintii de cel putin doua ori pe zi.

• Folositi zilnic ata dentara pentru indepartarea placii bacteriene dintre dinti si din spatiul aflat intre dinte si gingie, acolo unde nu ajunge periuta de dinti.

• Limitati consumul de alimente cu continut de zaharuri sau amidon, si mai ales al gustarilor care se lipesc de dinti.

• Mergeti la medicul dentist pentru controale dentare de rutina. Un periaj profesional facut o data sau de doua ori pe an va ajuta sa indepartati placa bacteriana.

Articol realizat cu sprijinul Colgate

 


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s