Pilula, intre contraceptie si avort

Conform literaturii de specialitate, contraceptia hormonala feminina reprezenta modalitatea de prevenire a sarcinii cu ajutorul hormonilor sexoizi, administrati oral, parenteral, vaginal sau prin implant intradermic.
Ceea ce se stie mai putin insa este faptul ca hormonii folositi, estrogenul si progesteronul, in momentul in care sunt administrati unei femei sanatoase (deci fara tulburari menstruale, deficit de hormoni, chiste ovariene, endometrioza, etc.), produc modificari insemnate atat la nivelul organelor genitale, cat si la nivelul intregului organism, generand un intreg lant de reactii secundare care provoaca, in timp, boli cronice grave.
„S-a pus pe piata cel mai sinucigas medicament care a existat vreodata” – Dr. Rudolf Ehmann, Elvetia.
Dar cel mai grav efect al lor este avortul hormonal, adica avortul produs timpuriu de catre pilula contraceptiva, in primele 14 zile de viata ale embrionului, inainte de implantarea lui in uter.

Ce tip de hormoni contine pilula contraceptiva?

Hormonii naturali – estrogen si progesteron – sunt secretati de catre organismul femeii (ovare) sub actiunea unor stimuli veniti de la creier. Ei se inactiveaza rapid in organism, eliminandu-se astfel orice cantitate suplimentara a lor in timp de 24 de ore.
Hormonii sintetici sunt hormonii estrogen si progesteron cu structura chimica modificata, sintetizati in laborator. Hormonii sintetici au o actiune contraceptiva, dar si abortiva mult mai mare. In plus, nu mai sunt inactivati in intregime si intr-un interval scurt de timp de organism, cum se intampla cu hormonii naturali. Stocandu-se aproape jumatate din cantitatea lor in ficat (60% din estrogen si 40% din progesteron), ei actioneaza vreme indelungata. In acest fel se explica de ce si dupa intreruperea administrarii lor, reactiile secundare continua sa existe, motiv ce a ingrijorat pe medici, dar nu suficient incat sa se intrerupa administrarea acestei pilule toxice.

Efectele pilulei anticonceptionale:

1. Efectul contraceptiv
Estrogenul si progesteronul blocheaza secretia hormonilor din creier care induc ovulatia, adica eliberarea ovului din ovar. Ca urmare a inhibarii ovulatiei, nu mai poate avea loc fecundarea. Organismul este de fapt pacalit, el recunoaste aceasta noua stare ca pe o sarcina. O femeie insarcinata nu mai are ovulatie, iar placenta va secreta acesti hormoni in continuare.
In cazul de fata, acesti hormoni sunt introdusi in organism prin intermediul pilulei. O parte din modificarile care au loc in timpul sarcinii vor avea loc si in corpul femeilor care consuma pilula, motiv care explica o parte din efecte lor secundare, dupa cum vom arata in continuare.
Inhibitia ovulatiei este realizata numai cu cantitati mari de progesteron, ceea ce declanseaza reactii secundare mai puternice si in numar mai mare. De aceea, s-a gasit solutia combinarii progesteronului cu estrogenul. Totusi, efectele secundare nu au scazut, deoarece se adauga in acest caz si efectele provocate de catre estrogen.

Cum este realizata contraceptia:
• in cazul folosirii cantitatilor mari de hormoni, acestia modifica mucusul secretat de colul uterin prin ingrosarea acestuia, impiedicand inaintarea spermatozoizilor spre uter si impiedica penetrarea ovulului de catre spermatozoid prin scaderea activitatii unor enzime.
• in cazul folosirii cantitatilor mici de hormoni, nu se mai inhiba hipofiza, deci ovulatia va avea loc. Din acest moment, pilulele nu mai sunt contraceptive, ci isi vor exercita doar actiunea lor abortiva.

2. Efectul abortiv

a) actiunea hormonilor asupra trompelor uterine:
• modifica motilitatea specifica a trompei, dependenta de un echilibru hormonal estrogeno-progestativ. Progesteronul sintetic administrat singur impiedica inaintarea oului care, fie ca se va opri si va muri, eliminandu-se – avem de-a face cu un avort hormonal – fie va incerca sa se nideze, adica sa se implanteze aici, unde nu va avea suficient loc pentru cresterea si dezvoltarea lui. Ca urmare, se formeaza o sarcina extrauterina (tubara) care va produce o ruptura a trompei cu o hemoragie masiva, deseori fatala pentru femeie.
• progesteronul reduce secretia mucoasei trompei uterine, deci o „usuca“. Nu se mai secreta substantele necesare hranirii copilului in cele 3 zile de migrare prin trompe. Embrionul, din lipsa de hrana, nu se mai divide si moare, deci se produce din nou un avort hormonal (precoce).

b) actiunea hormonilor asupra mucoasei uterine (a endometrului):
• estrogenul face mucoasa uterina inapta pentru implantarea embrionului, prin uscarea (atrofierea) glandelor si a arterelor spiralate care hranesc embrionul dupa nidatie. Ca urmare, embrionul nu se mai implanteaza in uter si va fi eliminat, deci avem din nou un avort hormonal.

3) Efectul exclusiv avortiv al “contraceptiei de urgenta” (“pilula de a doua zi”):

Termenul de “contraceptie” este folosit gresit in acest context, mai potrivit ar fi acela de post-conceptie. Trebuie stiut ca pilula de a doua zi nu se administreaza in scop preventiv, ci in momentul in care conceptia a vut loc deja, in primele 72 de ore de la contactul sexual, cand embrionul format este la nivelul trompei uterine si incepe migrarea catre uter.
Doza mare de hormoni (valabila pentru cateva luni, in mod normal!) incetineste miscarile trompei uterine, pentru a impiedica inaintarea embrionului. Mucoasa uterina si cea a trompelor uterine se atrofiaza, iar copilul nu se mai poate hrani. Daca totusi supravietuieste pana in uter, aici nu se va putea nida si va fi avortat.

Afla mai multe pe www.avort.ro si www.provita.craiova.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s