Sunt foarte multe motive pentru care te poti confrunta cu pietre la rinichi. La Traieste Sanatos cu Simona, exploram in detaliu aceste cauze, vorbim despre simptomele care tradeaza afectiunea si iti spunem ce tratamente ai la dispozitie.
„Pietrele care se formeaza la nivelul rinichiului, de cele mai multe ori, apar din cauza a ceea ce mancam”, spune prof. dr. Petrisor Geavlete, medic primar urolog. Mai exact, el precizeaza ca o hidratare necorespunzatoare poate provoca pietre la rinichi. Astfel, primul sau sfat pentru a ne feri de aceasta afectiune este sa bem cat mai multe lichide, „cel putin 2,5 litri pe zi”.
Alte cauze ale litiazei pot fi legate de diverse probleme la rinichi, de o componenta genetica sau chiar de perioada sarcinii. La femeia insarcinata, din cauza ca uterul crescut apasa pe calea pe care vine urina din rinichi, exista un risc crescut de a forma pietre la rinichi.
Ideal ar fi sa ne facem periodic o ecografie abdominala, pentru a preintampina eventuale probleme renale si pentru a depista din timp formarea de nisip la nivelul rinichilor. Daca insa nu am facut acest lucru, exista un simptom care ne va indica foarte clar ca ne confruntam cu pietre la rinichi: colica renala, acea durere in zona lombara, atat de puternica incat a fost comparata cu durerile nasterii.
Despre cum se trateaza litiaza aflam acum, la Traieste Sanatos cu Simona.