Pestele este unul dintre alimentele care contribuie la o dezvoltare armonioasa a copilasului tau. De la ce varsta este bine sa incepi sa ii dai peste micutului? Care sunt beneficiile? Dar riscurile? Afla mai departe.
Pe masura ce bebelusul creste, si alimentatia sa devine din ce in ce mai diversificata. Astfel, datorita continutului ridicat de acizi grasi Omega-3, pestele este esential in mancarea bebelusului. Iata cateva intrebari adesea gasite in discutiile despre alimentatia picilor:
1. De la ce varsta ii poti da peste copilului?
Medicii pediatri sustin ca inca de la 6 luni, odata ce trece de la laptele matern la hrana solida, bebelusul poate manca peste – bineinteles, sub forma de piureuri. Cand este atat de mic, copilasul are nevoie de un peste slab, cum ar fi salaul, pastravul sau dorada.
2. Care sunt riscurile, atunci cand ii dai bebelusului peste?
Foarte important de retinut este faptul ca pestele poate fi extrem de periculos, cand vine vorba de alergii. Este important sa observi mai intai daca micutul tau prezinta vreo reactie negativa, precum
– piele iritata
– umflaturi pe fata sau limba umflata
– diaree sau crampe
– coma
Daca micutul tau are vreunul din simptomele de mai sus, trebuie sa il duci imediat la medic. Potrivit Administratiei Alimentelor si Medicamentelor din SUA (Food and Drug Administration – FDA), pestele si crustaceele sunt in lista celor opt alimente cu cel mai mare potential de alergii la copii, alaturi de lapte, alune si grau.
In al doilea rand, pe langa alergii, trebuie sa ai mare grija la gradul ridicat de mercur din anumiti pesti, ce poate afecta negativ dezvoltarea sistemului nervos. De aceea, este recomandat sa eviti sa prepari mancaruri din rechin, scrumbie sau peste-spada.
De asemenea, mai tine cont si de cat de proaspat este pestele si cum il gatesti. Ai grija sa il cureti cat mai bine de oasele si opteaza pentru gatitul la aburi (pentru a elimina orice bacterie). Totodata, prepara pestele in ziua in care l-ai cumparat si consuma-l cat mai repede.
3. Cu ce il ajuta pestele pe bebelus?
Asa cum am spus si mai sus, pestele este bogat in Omega-3. Acesti acizi grasi ajuta la functionarea creierului, imbunatatirea vederii, cresterea imunitatii si a capacitatii de atentie si dezvoltarea organismului. Cel mai cunoscut peste pentru Omega-3 este somonul.
De asemenea, pestele contine vitamina D, esentiala pentru aportul de energie si intarirea oaselor.
sursa foto: freedigitalphotos.net
Buna ziua,
La ce varsta se poate da somonul?
Buna ziua,
Cam de la varsta de 6-7 luni puteti sa ii faceti micutului dumneavoastra preparate cu somon.
La aceasta varsta, sa aveti grija sa nu dezvolte alergii, sa curatati bine pestele si sa il incorporati intr-un piure.
De asemenea, nu ii dati cantitati prea mari. Putin cate putin.
Va mai recomand un articol de pe site-ul nostru: http://www.itsybitsy.ro/prima-masa-bebelusului/
O zi frumoasa!