Peste 80% dintre profesori si 70% dintre elevi cred ca scolile trebuie redeschise sau pot ramane inchise doar in zonele cu risc crescut de infectare

Peste 80% dintre profesori si 70% dintre elevi cred ca scolile trebuie redeschise sau sa ramana inchise doar in zonele cu risc crescut de infectare, arata un sondaj realizat de World Vision Romania.

Fundatia solicita respectarea descentralizarii deciziei in educatie si reluarea de urgenta a scolii fizice din semestrul al doilea, in functie de rata de infectare din localitati.

In plus, fundatia solicita reluarea scolii in format fizic pentru toti elevii din categoriile vulnerabile din Romania, cu precadere cei din mediul rural, care nu au mai avut acces la educatie de aproximativ un an.

“Continuarea scolii online pentru toti elevii, neluand in considerare rata de infectare sau accesul real al copiilor la educatie, va duce la cresterea nivelului de abandon scolar si va crea lacune majore in educatia unei intregi generatii de elevi. in septembrie anul trecut s-a decis descentralizarea deciziei in educatie in functie de rata de infectare. Solicitam ferm sa se tina cont de aceasta hotarare si, in plus, solicitam reluarea orelor in format fizic pentru toate categoriile vulnerabile de elevi care nu au avut acces la educatie. Un lucru esential in perioada urmatoare va fi recuperarea materiei pierdute: educatia remediala. World Vision Romania desfasoara proiecte de educatie remediala cu peste 5.000 de copiii din programele sale, insa aceste programe trebuie sa fie extinse la nivel național. Altfel, vom suferi cu totii consecintele. Educatia este vitala!”, a declarat Mihaela Nabar, director executiv World Vision Romania.

Cum vad copiii si profesorii redeschiderea scolilor: scoala este pregatita sa se redeschida daca se respecta masurile de siguranta

Conform sondajului realizat de World Vision, jumatate dintre elevi considera ca scoala este pregatita sa se redeschida, asigurand dezinfectia spatiilor comune din scoala si a salilor de curs.

Copiii isi doresc intoarcerea la scoala, considerand in proportie de 88% ca au tot ce este nevoie pentru a se intoarce in siguranta la scoala. Peste jumatate dintre elevi (55%) ar fi fericiti sa se intoarca in banci la scoala.

In contextul cresterii numarului de cazuri de COVID-19, aproape o treime (32%) din copii considera ca scolile ar trebui pastrate deschise, cu respectarea tuturor masurilor de protectie recomandate de autoritati si 39% cred ca scolile ar trebui inchise doar in zonele cu risc crescut de infectare.

Un procent de 84% dintre cadrele didactice considera ca scoala este pregatita sa se redeschida, asigurand dezinfectia spatiilor comune din scoala si a salilor de curs, materiale dezinfectante pe holuri, la intrare si in toalete, distantarea fizica in clasa si masti pentru tot personalul scolii, copii si profesori.

Totodata, 80% dintre cadrele didactice considera ca au tot ce este nevoie pentru a se intoarce in siguranta la scoala.

Care sunt nevoile copiilor dupa ce se intorc fizic la scoala: Educatia remediala, esentiala pentru recuperarea materiei pierdute

Peste jumatate (52%) dintre copii au nevoie ca, atunci cand revin in banci, recuperarea materiei sa se faca intr-un ritm care sa nu ii suprasolicite, iar o treime (32%) afirma ca au nevoie de sustinere din partea cadrelor didactice pentru recuperarea lacunelor inregistrate in timpul scolii online si de adaptarea continutului educational la timpul ramas pana la finalul anului scolar.

Nevoile cadrelor didactice in contextul revenirii in format fizic, la catedra se refera in primul rand la respectarea masurilor impuse de autoritati si regulilor instituite in scoala, in context contextul COVID-19 (88%).

Totodata, 62% din cadrele didactice au nevoie de solutii de adaptare a continutului educational in timpul ramas pana la finalul anului scolar din partea Ministerului Educatiei, dar si de sprijin din partea parintilor in procesul de invatare, in vederea recuperarii lacunelor acumulate de elevi, astfel incat acestia sa inteleaga importanta continuarii procesului educational in ritmurile decise de Minister, prin trimiterea copiii la scoala si asigurarea conditiilor necesare invatarii acasa.

Care sunt temerile copiilor si profesorilor legate de reintoarcerea la scoala?

Aproape 42% din elevi se tem ca revenirea la scoala va presupune un ritm rapid de predare – invatare – ascultare, o treime sunt ingrijorati ca va fi multa materie de recuperat si un sfert ca nu vor fi capabili sa faca fata stresului.

Temerile cadrelor didactice legate de reintoarcerea la scoala se refera la lacunele mari in randul elevilor acumulate in perioada scolii online (61%), implicarea scazuta a parinților pentru a susține eforturile școlii in scopul recuperarii materiei (49%), volumul mare de materie ce trebuie recuperata (45%) si suprasolicitarea elevilor (43%). Peste un sfert din cadrele didactice se tem de asteptarile nerealiste din partea conducerii scolii si a Inspectoratelor scolare Judetene.

Copiii si profesorii au fost afectati psiho-emotional de inchiderea fizica a scolilor

In perioada scolii online copiii au fost afectati psiho-emotional, mai arata sondajul. In aceasta perioada (adesea si aproape tot timpul), aproximativ o treime din elevi au fost stresati si s-au plictisit acasa, aproximativ 20% s-au simtit confuzi, au fost ingrijorati si tristi, iar 25% dintre ei au gestionat doar rareori sau deloc problemele cu care s-au confruntat.

Pe perioada sustinerii cursurilor online, adesea sau aproape tot timpul unul din cinci cadre didactice (20%) a fost ingrijorat si stresat si unul din 10 a experimentat tristetea si teama.

16% dintre cadrele didactice nu au fost multumiti niciodata sau au fost rareori multumiti de modul in care au utilizat tehnologia digitala pentru predarea online, iar 12% nu s-au adaptat niciodata sau s-au adaptat rareori bine situatiei.

La sondajul efectuat de Fundatia World Vision Romania in perioada decembrie 2020- ianuarie 2021 au participat 1490 de elevi de gimnaziu si liceu din mediu urban si rural si aproape 500 de profesori.

Mai multe detalii despre programele World Vision Romania se gasesc aici.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s