Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului gazduieste, intre 25 si 28 iulie, cea de a 24-a editie a fazei nationale a Olimpiadei “Mestesuguri artistice traditionale”.
Organizata de Complexul National Muzeal ASTRA in parteneriat cu Inspectoratul Scolar al Judetului Sibiu, olimpiada reuneste anul acesta 250 de copii din 31 de judete ale tarii, dar si din Suedia, Bulgaria, Moldova si China.
Elevii inscrisi in concurs vor participa la diferite sectiuni, precum: tesut la razboi vertical si orizontal, brodat, cusut, confectionat piese de port popular, confectionat podoabe, confectionat papusi in port popular, confectionat opinci, dantela cu ciocanele, dantela cu suveica, impletit, prelucrarea artistica a lemnului, sculptura lemn, sculptat icoane de vatra, xilogravura, pirogravura, metaloplastie, prelucarea cornului, prelucrarea metalului, incondeiat oua, pictat icoane pe sticla si pe lemn, pictura naiva, ceramica figurativa, modelat ceramica, olarit, confectionat masti.
In paralel cu olimpiada are loc si cea de-a 11-a editie a Taberei de mestesuguri “Fara Limite – impreuna intru Traditie”, dedicata copiilor si tinerilor cu dizabilitati din intreaga tara.
In cadrul taberei, aproape 30 de beneficiari ai asociatiilor din Sibiu (Diakoniewerk, UCOS) si ai Centrului Blijdorp din Suceava, cu varste cuprinse intre 7-23 ani, cu dizabilitati cumulate (autism, motorii si psihice) vor avea ocazia sa invete mestesuguri traditionale (tesut, brodat, olarit: modelaj si roata olarului, confectionat papusi, impaslit etc.) intr-una din gospodariile din muzeu (monument nr. 97, Gospodarie-atelier de fluierari, Hodac, jud. Mures), reusind astfel in viitor sa realizeze obiecte de inspiratie traditionala si sa duca traditia mai departe. Acestia se vor bucura de un loc de joaca accesibilizat, mobil, polisenzorial. Complexul National Muzeal ASTRA in parteneriat Cu Asociatia Metodelor Alternative de Integrare Sociala (AMais, Bucuresti) a initiat acest proiect anul trecut.