PERPETUUM TANDARICA, LA MUZEUL DE ARTA DIN CLUJ!

Teatrul Tandarica prezinta vernisajul expozitiei itinerante “PERPETUUM TANDARICA” ce va avea loc  incepand de vineri, 30 septembrie pana pe 21 octombrie, la Muzeul de Arta din Cluj.

Teatrul de animatie este firul roşu ce leaga copilaria de adolescenta, o constanta in devenirea generatiilor. Astfel, expozitia “PERPETUUM TANDARICA” se adreseaza atat copiilor, cat si tuturor celor pasionati de cultura, istorie si teatru.

Noi, Tandarica, avem un principiu: mergem acolo unde este publicul nostru. Asa ca povestim aventura lui tandarica printr-o expozitie itineranta prezenta timp de trei saptamâni la Cluj. Aici, papusile sunt atent alese dintr-o istorie de peste 70 de ani a lui tandarica si marcheaza principalele repere in evolutia teatrului de animatie din Romania, rememorand atat artistii, cat si personajele ce au consacrat aceasta arta teatrala aparte.“, a declarat Calin Mocanu, directorul Teatrului tandarica.

Teatrul de papusi este cel mai vechi gen de spectacol de pe teritoriul României. La inceput, reprezentatiile erau inspirate din Comedia dell’Arte, cu personaje si evenimente adaptate la specificul national. Mai târziu – in toamna lui 1945 – s-a infiintat Teatrul de Papusi, sub conducerea actritei Lucia Calomeri, alaturi de alti artisti ai vremii. impreuna au ridicat primul spectacol: „Tandarica pe marile Sudului” – inceputul calatoriei lui Tandarica.

Astazi, in Romania, teatrul de animatie este axat pe doua mari coordonate: teatrul ca arta şi teatrul ca educatie. Daca rolul educativ este indeplinit de conTinutul repertorial, implicit de text, componenta estetica este asigurata de catre scenograf si scenografie, impreuna cu regizorul şi actorul devenit personaj.


Copilul isi formeaza o cultura cu foarte multe imagini, gandeste in imagini, se joaca cu imaginile, memoreaza vizual. Aud mereu sintagma „copiii de azi nu mai citesc”. Nu e chiar asa! Ei isi iau informatiile altfel decât noi, trebuie sa ii incurajam sa lucreze cu noua tehnologie, cu noile lor “carti”, gadget-urile. Este esential sa tinem mereu cont de ei. Vrem sa vina spre noi, asadar trebuie sa avem grija sa nu ii plictisim, sa nu ii „culturalizam” fortat! Sa vina la teatru ca la joaca, cu cautare, cu prietenie, cu fericire si chiar cu obraznicie, daca vreti. Sa le asiguram un loc in care ei sa fie… Liberi.”, a mai declarat Calin Mocanu.

Dincolo de dimensiunea istorica a muzeului, proiectul “PERPETUUM TANDARICA” isi propune sa expuna si creatiile contemporane ale teatrului din domeniul scenografiei de papusi, familiarizând publicul cu tendintele estetice si tehnicile de constructie contemporane.

De-a lungul timpului expozitia a putut fi vizitata in Bucuresti (Muzeul Satului, Muzeul National de Istorie si Palatul Sutu), in tara (Alba Iulia, Galati, Buzau), cât si in strainatate (China, Croatia).

Expozitia “PERPETUUM TaNDaRICa” se va desfasura in perioada 30 septembrie – 21 octombrie, la Muzeul de Arta din Cluj si este organizata de Teatrul Tandarica, Teatrul de Papusi PUCK si Consiliul Judetean Cluj, sub egida UNIMA România.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s