Dupa nastere, urmeaza perioada de lauzie, in care proaspata mamica se vindeca. La Traieste Sanatos cu Simona, iti spunem cat dureaza aceasta perioada, ce trebuie evitat si ce este benefic pentru organismul femeii care tocmai a nascut.
Perioada de lauzie sau perioada post-partum reprezinta primele 4-8 saptamani dupa nastere, in care femeia permite organismului sa se refaca. „Este o vindecare diferita de la o femeie la alta, asa cum sarcina e diferita de la o femeie la alta”, spune dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie.
Totusi, chiar daca refacerea este diferita intre femeia care a nascut pe cale naturala si cea care a nascut prin cezariana, exista puncte comune, cum ar fi faptul ca este un moment epuizant din viata femeilor.
„Este greu, este foarte greu. Incerc sa fiu obiectiva, dar bineinteles ca, in acelasi timp, sunt si subiectiva, avand in vedere ca am nascut si eu 2 copii”, mai spune dr. Denisa Nica despre perioada de lauzie. Afla acum, la Traieste Sanatos cu Simona, despre ce poti face si ce ar trebui sa eviti.
Fara condimente in perioada de lauzie
In primele 4-6 saptamani dupa nastere, este recomandat ca proaspata mamica sa nu faca exercitii fizice solicitante si sa nu tina cure de slabire, oricat ar vrea sa revina la formele initiale.
Mama care alapteaza este incurajata sa manance cat mai variat. Exista insa si niste interdictii alimentare pentru toate: fara cafea, alcool, tutun, carne cruda, branzeturi cu mucegai, alimente condimentate (usturoi, ceapa), intrucat toate influenteaza laptele matern.
Daca mamica vrea sa se intoarca la serviciu, este nevoie sa tina cont de cat de solicitant este jobul ei. Daca stie ca va petrece 8-10 ore pe zi acolo, mai bine ramane acasa, pana se simte suficient de puternica.
Inca o serie de indicatii privesc si reluarea vietii sexuale. Este indicat ca proaspata mamica sa astepte 6 saptamani dupa nastere sau chiar mai mult. De asemenea, sa tinem cont ca si perioada de lauzie este un moment in care femeia poate ramane insarcinata, asa ca sunt recomandate contraceptive cu un continut mic de estrogen.
Emisiune prezentata de SANADOR
Infiintat in anul 2001, SANADOR a cunoscut o dezvoltare continua, in prezent detinand mai multe clinici, laboratoare de analize medicale si cel mai mare spital privat multidisciplinar din tara, in care asigura tratament inclusiv pentru situatii de urgenta.
In cadrul Spitalului Sanador sunt disponibile 14 linii de garda 24/24: Cardiologie, neurologie, Obstetrica-ginecologie, ATI, Neonatologie, pediatrie, chirurgie generala, ortopedie-traumatologie, urologie, computer tomografie, ecografie, radiologie conventionala, laborator, medicina de urgenta.