Pas urias pentru finantarea educatiei in crese

Pas urias pentru finantarea educatiei in crese

Deputatii au aprobat unanim finantarea normativa a creselor, dupa modelul scolilor si liceelor. Votul decisiv asupra proiectului sustinut de ReadynationRo se va da in Senat.

Prevazuta in Legea Educatiei, dar ignorata de orice reglementare referitoare la finantare, EDUCAȚIA TIMPURIE ar putea capata in final recunoasterea si sustinerea de care are nevoie din partea statului.

Camera Deputatilor a adoptat in unanimitate proiectul de lege care prevede ca Ministerul Educatiei sa stabileasca o norma de finantare per capita si sa transfere aceste sume administratiilor publice din localitatile unde functioneaza crese.

Promovat si argumentat de ReadynationRO, proiectul da creselor statutul de unitate de invatamant, inexistent in prezent, si scoate astfel finantarea acestora din sarcina exclusiva a autoritatilor locale.

Potrivit cadrului legal de pana acum, statul considera ca in crese copii au nevoie doar de supraveghetori si ingrijitori, componenta educativa fiind total ignorata, in ciuda faptului ca Legea Educatiei Nationale (1/2011) face referire la educatia timpurie si invatamantul ante-prescolar, dar omite sa prevada si finantarea educatiei copiilor de pana la 3 ani.

Prin noua lege, educatorul puericultor va fi transferat in sistemul educational  finantat de Ministerul Educatiei si va avea oportunitatea de a se dezvolta profesional si, de asemenea, dreptul de a obtine calificari profesionale corespunzatoare sistemului de invatamant, ceea ce nu a fost posibil pana acum.

Potrivit Ioanei Grindean, directorul executiv al ReadynationRo, noua lege deschide si calea relansarii pregatirii profesionale a personalului de specialitate de care au nevoie cresele. “Absenta finantarii pentru personalul didactic din crese a facut ca specialistii in educatia ante-prescolara sa devina aproape inexistenti. Toate sectiile de educatori-puericultori din liceele pedagogice sau din universitati s-au inchis, iar numarul facultatilor care au studii de licenta sau master in domeniul educatiei timpurii este extrem de mic”, spune Ioana Grindean. In acelasi timp, aceasta sustine ca “un numar mai mare de servicii de educatie timpurie pentru copiii de pana la 3 ani ar incuraja clasa medie sa faca mai multi copii, iar pe mamele cu salarii mari le-ar ajuta sa se intoarca mai repede la munca, stiind ca pot oferi institutionalizat copiilor servicii de educatie timpurie de calitate.

Adoptarea in unanimitate de catre Camera Deputatilor a proiectului de lege privind finantarea creselor reprezinta o victorie majora pentru ReadynationRo, care inca de la inceput si-a propus introducerea in sistemul national de educatie a unor standarde pentru procesul educational dedicat segmentului de varsta 0 – 5 ani, standarde care sa permita finantarea de catre stat si entitati private a acelor institutii care pot oferi servicii de educatie timpurie de calitate.

ReadynationRo atrage atentia ca in legatura cu educatia nu trebuie folosit termenul “cheltuiala” si reaminteste ca James Heckman, laureat al Premiului Nobel pentru Economie, a demonstrat ca un dolar investit in educatia timpurie aduce un beneficiu de 7 dolari.

Deputatul Szabó Ödön, initiatorul proiectului de lege care acum asteapta votul final in Senat, declara ca Romania se afla pe ultimul loc in Europa in ceea ce priveste eficienta functionarii institutiilor de invatamant ante-prescolar si al numarului de locuri asigurate. El arata ca “peste 90% din crese functioneaza in orasele mari, deoarece numai aici exista resurse financiare pentru acest scop. Orasele mici si comunele, in lipsa resurselor financiare, nu pot infiinta crese si au fost nevoite sa desfiinteze in ultimii decenii si acele unitati care au functionat inainte de schimbarea regimului. Toate datele statistice arata ca cererea pentru crese este mult mai mare decat locurile disponibile in aceste institutii, asigurate de administratiile locale.

Statisticile arata ca in Romania doar putin peste 1 % dintre copii se duc la cresa, fiind disponibile pentru ei 351 de astfel de institutii dintre care doar una in mediul rural, la un numar de 180.000 de copii care se nasc pe an in tara noastra.

In Bucuresti, exista 19 crese, de peste zece ori mai putin decat numarul copiilor cu varsta de sub trei ani. La inceputul anului 2017, capacitatea acestor crese din subordinea consiliilor locale era de 3.890 de locuri, potrivit datelor de la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din Municipiul Bucuresti, in conditiile in care in Capitala sunt in jur de 50.000 de copii cu varsta de pana la 3 ani.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s