Chiar daca in contextul pandemiei regulile sunt stricte acum in scoli, gradinite si crese, agresiunile de orice fel – bullying-ul – sunt fenomene care nu dispar de la sine.
Dimpotriva, fricile, anxietatea, lipsa de socializare si lipsa de apropiere fizica, nevoia copiilor de a fi vazuti si valorizati fac ca anumite comportamente de tip bullying sa creasca pe termen lung si sa gaseasca noi forme de manifestare si in mediul virtual.
Noua lege de prevenire a bullying-ului, impreuna cu normele de implementare in institutiile de invatamant, care se aplica incepand cu acest an scolar, ofera parghii clare pentru ca mediul scolar, fie el fizic sau virtual, sa fie sigur si placut atat pentru copii, cat si pentru profesori. Pentru ca numai intr-un mediu placut si securizant invatarea are loc si copiii pot fi performanti.
In societatea romaneasca se stie inca prea putin despre ce este si ce nu este bullying-ul, ce consecinte grave poate avea asupra copiilor, cum se poate preveni bullying-ul si care sunt adevaratele cauze ale acestuia.
De asemenea, multe cadre didactice inca nu stiu ce prevede noua lege si regulamentul scolii, precum si atributiile si componenta comisiilor privind violenta care trebuie sa fie innoite, iar scolile sa aiba “toleranta zero la violenta”.
Vestea buna este ca acum exista un loc unde cadrele didactice se pot informa si se pot chiar forma, asa cum cere noua legislatie, pe platforma educatiefarabullying.ro.
Specialistii romani care lucreaza de mai bine de 3 ani la reglementarea problematicii bullying-ului in randul copiilor din Romania vin acum in sprijinul cadrelor didactice si prin videoconferinta „Educatie fara Bullying”.
Orice cadru didactic se poate inscrie gratuit sa participe activ la conferinta, pe educatiefarabullying.ro.
Conferinta va avea loc online sambata, 24 octombrie 2020, intre 9:30 si 13:00.
Participantii la videoconferinta“Educatie fara bullying”:
- vor primi informatii si raspunsuri personalizate la intrebarile lor despre noile reglementari din legea educatiei si normele de prevenire a bullying-ului in mediul educational;
- vor afla cum pot cadrele didactice sa actioneze in prevenirea bullying-ului si cum pot aplica corect instrumentele si noile norme metodologice de prevenire si combatere a bullying-ului;
- vor descoperi modul in care se poate identifica comportamentul de tip bullying in cadrul unitatilor de invatamant si ce se poate face eficient in cazul in care apar astfel de comportamente;
- vor primi diploma de participare si resurse practice de lucru la grupa/clasa pentru prevenirea bullying-ului.
Cadrele didactice au nevoie mai mult ca oricand sa colaboreze cu psihologi si consilieri scolari pentru a afla ce pot face pentru a preveni si combate bullying-ul in randul copiilor de care se ocupa.
Bazele prevenirii se pun in perioada de educatie timpurie, ceea ce face ca primii interesati si responabili de acest lucru sa fie parintii si cadrele didactice din crese, gradinite si scoli primare.
Campania «Educatie fara bullying in Sectorul 3, Bucuresti» este organizata de Asociatia Parintilor Isteti in parteneriat cu Itsy Bitsy FM si Inspectoratul scolar al Municipiului Bucuresti si este finantata de Primaria Sector 3 Bucuresti cu fonduri nerambursabile de la bugetul local.
Toate aceste masuri legale create in beneficiul copiilor sunt in aceeasi masura foarte benefice si pentru cadrele didactice, care isi pot desfasura activitatea educativa intr-un mediu armonios, prielnic actului educational.
“Bullying-ul este una dintre cele mai mari provocari din mediul scolar si un factor important care influenteaza echilibrul emotional al elevilor, cu un puternic impact asupra climatului scolar. De multe ori comportamentele de bullying apar inca din clasele primare, la inceput la un nivel subtil, crescand in intensitate cu timpul. in acest punct este deja dificil de intervenit si de schimbat rolurile insusite de elevi in dinamica de bullying. Cadrele didactice se pot simti lipsite de resurse atunci cand se confrunta cu astfel de situatii la clasa, iar parintii le cer solutii. Rolul nostru, al specialistilor, este sa venim in sprijinul cadrelor didactice cu resurse practice pe care le pot aplica la clasa, pentru a fi aliniate cu legea in vigoare, care cere astfel de formari profesionale tuturor cadrelor didactice.”, spune Adriana Mitu, psiholog Asociatia Parintilor Isteti.
Asociatia Parintilor Isteti militeaza de peste 3 ani pentru prevenirea si combaterea bullyig-ului, fiind co-initiator al miscarii strategice nationale impreuna cu Itsy Bitsy FM, fiind parte din echipa care a elaborat Normele metodologice de implementare a acestei noi legi si lucreaza in continuare la ghidurile de implementare a acestor norme in toate institutiile de educatie preuniversitara din Romania.
Asociatia a organizat in 2017 campania sociala «Bullying-ul incepe acasa si se continua la scoala» si campaniile de prevenire a bullying-ului adresate cadrelor didactice Gradinite fara Bullying in 2017 si Scoli fara Bullying in 2018, proiecte finantate de Primaria Sector 3 Bucuresti cu fonduri nerambursabile, de la bugetul local.