Asociația KinetoBebe derulează alături de Carrefour România proiectul „Obiceiurile alimentare și starea de sănătate a copiilor”, un amplu demers prin care cei doi parteneri își propun îmbunătățirea obiceiurilor alimentare ale copiilor, în vederea reducerii supraponderabilității și a obezității printre cei mici.
Proiectul debutează cu Sondajul despre obiceiurile alimentare și starea de sănătate a copiilor, prin care inițiatorii proiectului lansează un apel părinților din România pentru a împărtăși deprinderile copiilor din ultimii doi ani cu privire la alimentație. Pe baza concluziilor sondajului se vor mapa obiceiurile alimentare ca prim pas către identificarea unor soluții viabile și de impact cu ajutorul specialiștilor.
Proiectul Obiceiurile alimentare și starea de sănătate a copiilor va avea două etape de dezvoltare și implementare. După realizarea Sondajului despre obiceiurile alimentare și starea de sănătate a copiilor, care va funcționa ca o radiografie a impactului stilului de alimentație a copiilor în ultimii doi ani, în cea de-a doua etapă a proiectului o echipă formată din medic nutriționist, psihologi pediatri și kinetoterapeuți vor elabora un Ghid pentru familie, prin care să îi ajute să adopte obiceiuri alimentare sănătoase.
„Suntem convinși că demersul de a identifica obiceiurile alimentare existente în familie și comunitate este primul pas spre a găsi soluții adaptate nevoilor familiei pentru a adopta un stil de viață sănătos. Greutatea copiilor nu este doar o problemă de sanatate fizică ci și una de sanatate psihică. Un copil supraponderal sau obez se va confrunta cu numeroase probleme de adaptare și integrare socială.Acești copii și adolescenți se confruntă cu anxietate, depresie, stimă de sine scăzută, probleme de integrare socială, bullyng, probleme de comportament si învațare. Prin demersul nostru alături de Carrefour ne dorim să ajutăm la dezvoltarea corectă a unor copii si adolescenți sanatosi fizic si psihic.” – Ana Raluca Chișu, Fondator Asociația KinetoBebe.
De ce sunt importante soluțiile ușor de implementat pentru a combate creșterea în greutate a copiilor?
Studiul European Childhood Obesity Surveillance Initiative (COSI) – România, publicat în anul 2020, relevă faptul că “Prevalența supraponderalității, inclusiv obezitatea, crește odată cu vârsta copilului, ea fiind de 27,3% la copiii de 7-8 ani, de 31,4% la cei de 8-9 ani și de 34,6% la cei de 9-10 ani.
Mai mult, în anul 2021, după un an de pandemie, în urma realizării unui „Studiu cu privire la activitatile fizice si evolutia dezvoltarii motorii a copiilor in perioada martie – decembrie 2020” realizat de Asociația KinetoBebe, părinții observau că 27. 7 % dintre copii au modificări de greutate, ca urmare a sedentarismului și a lipsei de mișcare.
Asociația KinetoBebe îi așteaptă pe toți cei care doresc să se alăture proiectului prin distribuirea și completarea Sondajului despre obiceiurile alimentare și starea de sănătate a copiilor accesând linkul acesta.