Pactul pentru Tineri, cea mai amplă mișcare a mediului privat pentru reducerea abandonului școlar

Constituirea unui comitet multireprezentativ, dedicat implementării şi armonizării soluţiilor de combatere a abandonului în strategia guvernamentală pe termen lung, reprezintă una dintre soluţiile propuse premierului Nicolae Ciucă de boardul „Pactului pentru Tineri„, anunță Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).

Pactul pentru Tineri, iniţiat de CONAF, devine cea mai amplă mişcare a mediului privat, în direcţia reducerii abandonului şcolar, ca soluţie sustenabilă pentru piaţa muncii.

Într-o Românie în care peste 15% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 18-24 de ani nu au terminat cel mult 8 clase, cu peste 16.000 de mame minore (majoritatea cu vârste cuprinse între 15 şi 18 ani) şi flagelată de consumul de droguri în instituţiile de învăţământ, abandonul şcolar reprezintă o realitate pe care nu o mai putem neg.

În acest context, CONAF a anunţat că premierul Nicolae Ciucă a acceptat şi decis soluţia creării unui comitet multireprezentativ pentru reducerea abandonului şcolar, ca prim mijloc de integrare imediată a soluţiilor propuse de boardul „Pactului pentru Tineri”, condus de preşedintele CONAF, Cristina Chiriac.

Potrivit sursei citate, abordarea la scară naţională a educaţiei, ca pilon de dezvoltare sustenabilă, implicarea tuturor factorilor de formare, decizie şi implementare, dar şi a beneficiarilor direcţi (multinaţionale, corp profesoral, părinţi şi elevi), amploarea audienţei relevante şi susţinerea la nivel guvernamental, fac din „Pactul pentru Tineri” proiectul cel mai amplu, pe care o organizaţie non-guvernamentală îl derulează în România.

„Era imperios necesară crearea unui comitet cu conducere duală, care să integreze soluţiile dezbătute în cadrul proiectului ‘Pactul pentru Tineri’. Avem sute de inputuri dinspre profesori, părinţi, antreprenori dornici să se implice şi chiar elevi. Procesele sunt ample şi soluţiile nu trebuie să fie unilaterale. Avem parteneri puternici, a căror capacitate de decizie face diferenţa între a dezbate şi a determina cu adevărat schimbarea. Abandonul şcolar este şi preocuparea guvernului actual, iar noi, ca reprezentanţi ai societăţii civile, vom pune pe masa care, după întâlnirea de astăzi, vă asigur că este rotundă, soluţiile noastre. Cred că au trecut anii în care există o scindare între societate şi administraţie. Ne-am suflecat mânecile în, poate, ultimul ceas. Nu există dezvoltare durabilă, fără educaţie modernă. Mulţumesc, domnului premier pentru deschidere, susţinere şi promptitudine! Tot ceea ce ne-a fost promis până acum s-a transformat în realitate! Împreună, se poate”, a declarat Cristina Chiriac, preşedintele CONAF.

La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a evidenţiat preocuparea pe care o are Guvernul pentru reducerea abandonului şcolar.

„Pentru rezultate concrete în reducerea abandonului şcolar şi a consecinţelor sale sociale, este nevoie de o abordare integrată, din mai multe perspective. În acest sens, soluţia evidenţiată în discuţia cu reprezentanţii CONAF, privind crearea unui Comitet pentru prevenirea şi combaterea abandonului şcolar, va contribui la coerenţa măsurilor de care copiii au nevoie. Avem nevoie de coordonarea eforturilor guvernamentale cu cele ale partenerilor sociali, mediului privat, antreprenoriatului românesc şi autorităţilor locale”, a susţinut premierul.

„Pactul pentru Tineri” este un proiect naţional iniţiat de CONAF şi susţinut de OMV Petrom, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, autorităţile locale, Banca Mondială şi UNICEF, ce constă în 6 dezbateri organizate în zone geografice puternic impactate de fenomenul abandonului şcolar.

Lansarea proiectului a avut loc la Iaşi pe 19 septembrie şi a continuat pe 27 octombrie la Piatra Neamţ. Urmează Botoşani, pe 17 noiembrie, apoi CONAF va ajunge la Suceava, Bacău, Vaslui, cu o recurenţă lunară, într-o zonă geografică puternic impactată de fenomenul abandonului şcolar.

Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) este cea mai puternică confederaţie din România ce reuneşte interesele antreprenorilor în spiritul european al egalităţii de gen şi egalităţii de şanse. CONAF reprezintă cea mai mare entitate de acest gen din România, o organizaţie care promovează şi susţine antreprenoriatul românesc, lucru fără precedent, care deschide orizonturi de colaborare şi cooperare atât pe plan intern cât şi internaţional.

CONAF are în componenţa sa două federaţii, 10 patronate, cinci asociaţii, 19 sucursale şi peste 3.000 de companii.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s