Oul de cauciuc

Iata un experiment prin care copiii isi pot uimi colegii si o activitate de familie pentru zilele ploioase: oul de cauciuc.

Ce se intampla cand lasi un ou in otet? Urmeaza sa aflam din acest experiment.

Ai nevoie de:

  • un ou (crud – pentru cei mai curajosi; fiert tare – pentru cei mai precauti);
  • otet din vin alb;
  • un borcan cu capac;
  • *optional* colorant alimentar.

Cum se face:

  • Pune oul in borcan si umple borcanul cu otet, astfel incat oul sa fie acoperit in totalitate, dar inca sa fie putin spatiul liber intre suprafata si capac. Cu blandete, rasuceste putin oul in otet, pentru a te asigura ca toata coaja a fost imbibata in otet.
  • Pune capacul, dar nu il strange prea tare, pentru egalizarea presiunii. Pune borcanul undeva unde nu poate fi deranjat, dar de unde poate fi observat cu usurinta. Pe parcursul zilei, alaturi de copilul tau, puteti sa mai deschideti borcanul si sa mai invartiti, usor, oul in baia de otet. (Daca se aduna spuma la suprafata solutiei, indeparteaz-o cu o lingura).
  • Oul trebuie sa stea la dizolvat in otet trei zile. In urmatoarele doua zile, continuati sa verificati oul si, din nou, puteti sa il mai invartiti in otet, din cand in cand.
  • Dupa trei zile, poti scoate oul din otet. Ce s-a intamplat? Coaja oului s-a dizolvat complet, iar oul are acum o textura ca de cauciuc. Daca ai curaj, delimiteaza un spatiu in care copilul tau poate salta (cu grija) oul.

Ce se intampla?

Otetul este un acid slab si reactioneaza cu calciul din coaja de ou, producand dioxid de carbon. Pe parcursul celor trei zile, vei observa cum, incet incet, coaja oului se dizolva si ramane doar membrana cauciucata.

*Optional: Desi nu este vorba de o minge, poti adauga colorant alimentar in a treia zi, pentru a avea un ou de cauciuc mai vesel.

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s