Otita la copii – simptome si tratamente

In sezonul rece, micutul tau este mai predispus la viroze si infectii. Cum tratezi otita la copii si ce semne este indicat sa urmaresti?

Otita la copii apare, de cele mai multe ori, in primii ani de viata, bebelusii avand urechile inca slab dezvoltate. Cel mai des, vorbim despre otita medie, inflamatia acuta a urechii medii, ce duce spre supuratie (formarea si eliminarea de puroi) si perforarea timpanului. Netratata la timp, aceasta infectie poate duce la complicatii grave.

Cauze:

In primul rand, este bine de stiut ca, in cazul nou-nascutilor, cum trompa lui Eustachio (calea de comunicare dintre urechea medie si caile nazale) nu este complet dezvoltata complet, nu toate secretiile ajung sa fie eliminate si se poate acumula lichid in spatele timpanului. Astfel, dupa o raceala in care micutul tau a avut nasul infundat (si nu i-a fost curatat corect nasul), se poate sa se ajunga si la otita medie.

Otita la copii mai poate sa apara si datorita streptococilor, polipilor sau in urma rinitei si rinofaringitei acute.

Simptome:

In cazul sugarilor, desi nu vorbesc inca, cei mici vor incerca sa le dea de inteles parintilor, asa cum pot, ca ceva nu este in regula: devin mai agitati, tipa si plang, dorm mai prost. Se poate ajunge pana la febra, o lipsa a poftei de mancare si diaree.

Copiii ceva mai mari se vor plange de dureri la nivelul urechii (intense si ce devin mai evidente noaptea), fie spunandu-le parintilor, fie (daca inca nu vorbesc) aratand spre urechi, tragandu-se de ele sau frecandu-si capul de perna. Poate aparea chiar si o forma de hipoacuzie (diminuarea auzului).

In ambele cazuri, pasul logic urmator va fi consultarea unui medic cu specializare ORL, pentru a pune diagnosticul corect. In urma examinarii, daca intr-adevar este vorba de otita, medicul va observa o zona mai rosie in ureche si bombarea timpanului (sau chiar perforarea sa).

Tratamente:

Pentru otita la copii, medicul s-ar putea sa prescrie niste antibiotice. Este foarte important sa nu ii dai medicamente micutului tau fara sa fi consultat un specialist inainte.

Totusi, pana ajungi sa faci rost de reteta si medicamente, copilasul se va plange de dureri ale urechii. Si, cum stiu ca nu vrei sa iti auzi micutul suferind, iata ce poti face.

Alina-i durerea cu niste comprese calde. De asemenea, da-i copilului sa bea multe lichide si asigura-i o atmosfera umeda (pune un vas cu apa calda in camera sa). In plus, asigura-te ca micutul tau are nasul bine desfundat.

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy

Infecţiile urechii pot fi localizate în urechea internă, în canalul auditiv extern (otita externă) sau în urechea medie. Cea mai frecventă formă de otită este cea medie. Această afecţiune are drept cauză principală o simplă răceală, deoarece deseori infecţia căilor aeriene superioare trece din nas în urechi. De la răceală la otită, doar un pas Cei mai predispuşi la riscul de a suferi de otită medie sunt copiii sub trei ani ale căror urechi sunt încă slab dezvoltate. De fapt, responsabilă cu apariţia complicaţiilor unei simple răceli la nivelul urechii medii este trompa lui Eustache, un canal lung de aproape 4 cm şi foarte subţire, care face legătura între nas şi urechi. Când infecţia din nas trece în acest canal, se produce o presiune asupra timpanului. Durerea puternică pe care o resimt cei mici este cauzată de puroiul care apasă pe timpan. De asemenea, otita se manifestă prin febră de 38,5 grade Celsius, însoţită de tulburări digestive şi lipsa poftei de mâncare. Netratată corespunzător, infecţia din ureche poate duce la perforarea timpanului şi, prin urmare, la pierderea auzului.

Citeste mai mult: adev.ro/mv2dnq


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s