Odată ajuns în colectivitate, copilul meu mai poate fenta răcelile?

Sosirea anotimpului rece pune, adesea, pe umerii părinților griji în plus, în special pe cele legate de menținerea sănătății copiilor. Răcelile, gripele, virozele nu au opreliște în această perioadă a anului, iar dacă cei mici sunt la vârsta la care frecventează grădinița sau școala, tolba de medicamente și de șervețele trebuie să fie mai mereu la îndemână.

Scenariul, însă, nu trebuie să fie deloc așa.
Știm că sistemul imunitar este o rețea extrem de complexă, formată din sute de celule și proteine diferite, coordonate și interconectate. El devine funcțional încă de când copilul scoate primul scâncet și continuă să se dezvolte treptat-treptat, chiar cu ajutorul germenilor cu care intră în contact. Așa reușește, odată cu trecerea timpului, să recunoască și să neutralize substanțele nocive din mediu și să elimine bacteriile, virusurile, paraziții sau fungii care încearcă să atace organismul.

Cum se răspândesc răcelile?

Răcelile acestea multiple, care dau de furcă copiilor și părinților, ajungând să infecteze nasul, gâtul, urechile, sinusurile, sunt mai frecvente în anotimpurile reci, căci cu toți avem tendința de a petrece tot mai mult timp în spații închise, neaerisite, loc propice pentru înmulțirea germenilor. Așa ajungem să transmitem răceala unii altora, iar în mediul școlar se răspândește cu o repeziciune uimitoare, prin contact direct cu o persoană infectată ori indirect, fiind nevoie doar de o atingere a unui obiect – o jucărie, clanță sau un șervețel care a fost atins de o persoană infectată. Unii microbi, inclusiv cei care provoacă răceli și diaree, pot rămâne pe suprafețe timp de multe ore.

Știați că chiar și aerul răspândește particule ce ne pot infecta, atunci când o persoană tușește sau strănută? E de-ajuns să fim în preajmă și riscul de a ne infecta există deja.

Cum procedăm, ce sfaturi oferim copiilor noștri pentru a ști cum să se protejeze în clasă, unde ajung să petreacă ore bune, alături de colegii lor, unii mai răgușiți, alții cu nasul înfundat sau cu tuse zgomotoasă?

Iată o listă de care cei mici musai să țină seama, dacă vor să devină campioni la starea de bine și de voie bună:

  1. Trebuie învățați să se spele corect pe mâini, ori de câte ori este nevoie. Asigurați-vă că au în ghiozdan dezinfectant pentru mâini și că știu să-l utilizeze corect.
  2. Când strănută sau tușesc, să folosească tehnica adecvată: nasul și gura trebuie acoperite cu cotul sau cu un șervețel, pe care îl vor arunca ulterior la gunoi.
  3. Suprafețele pe care copiii le folosesc în mod regulat: masa de lucru, calculator, desktop, telefon trebuie igienizate în permanență.
  4. E important să acorde spațiu personal copiilor bolnavi. Nu înseamnă nici pe departe să-i ignore, ci să evite contactul direct și să minimalizeze folosirea obiectelor pe care copilul bolnav le-a atins, precum jucăriile, cărțile sau creioanele.
  5. Să evite împrumutarea recipientelor pentru gustări sau băuturi. A împărți mâncarea cu prietenii este un act generos care ar trebui întărit. Cu toate acestea, a bea din aceeași sticlă sau a mânca o gustare din aceeași pungă răspândește microbii rapid. Folosiți recipiente individuale pentru a împărți gustarea și băutura.
  6. Multă mișcare. Exercițiile fizice întăresc sistemul imunitar, alungă stresul și ajută organismul să lupte mai eficient împotriva germenilor.
  7. Să folosească doar propriile rechizite școlare. Împrumutarea rechizitelor școlare cu cineva bolnav poate permite rapid răspândirea acestor microbi. Oferiți elevului vostru propriile rechizite, astfel încât să nu fie nevoie să se împrumute.
  8. Pantofii și ghiozdanele să fie lasate lângă ușă când vin de la școală. Preiau mulți microbi de pe podeaua sălilor de clasă, a autobuzelor școlare și a băilor. De asemenea, este o idee bună să pulverizați, să spălați sau să ștergeți rucsacurile la fiecare două săptămâni.
  9. Încurajați eliminarea obiceiului de a-și roade unghiile! Mâinile trebuie ținute departe de ochi și gură. Germenii iubesc să se ascundă sub unghii. Dacă ne putem învăța elevii să nu-și atingă propriile fețe atât de des, germenii au mai puține șanse să pătrundă în corpurile lor.
  10. Hrană sănătoasă. Alimentele integrale, fructele și legumele ne oferă nutrienții de care avem nevoie pentru a întări sistemul imunitar și pentru a ne face corpul să funcționeze mai eficient.
  11. Somn odihnitor. Când dormim, ne vindecăm. În timpul somnului, corpul nostru are mai multe resurse disponibile pentru a lupta împotriva germenilor, bacteriilor și infecțiilor.
  12. Nu dați copiilor antibiotice, decât la prescripția medicului. Antibioticele nu te vor ajuta să scapi de răceală. Ele trebuie utilizate numai atunci când copiii dezvoltă boli mai grave, cauzate de bacterii, cum ar fi o infecție a urechii sau pneumonie.
  13. Folosiți pentru întărirea organismului vitamine, suplimente naturale, bazate pe dovezi științifice. Imunicor are la bază EpiCor®, un postbiotic cu eficiență dovedită clinic în susținerea și activarea rapidă a sistemului imunitar, dar și în reducerea simptomelor de gripă și răceală. Imunicor Kids Suspensie este un supliment alimentar care are o formulă special creată pentru copii, cu acțiune imunostimulatoare bazată pe cercetări clinice. Profilul complex al biocomponentelor sale include o combinație unică de polizaharide, proteine și peptide, polifenoli, vitamine, aminoacizi, antioxidanți și beta-glucani. Pe lângă EpiCor, Imunicor Kids Suspensie, pentru imunitatea celor mici, mai conține și Nutra-C™ , o formă biodisponibilă a vitaminei C, dezvoltată pentru o mai bună absorbție și acțiune non-acidă, blândă, asupra stomacului. Vitamina C contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar și la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ.

Priviți sosirea toamnei cu bucurie și încredere. Bucurați-vă, alături de copii, de plimbări prin parcuri ce-și dezvaluie culorile incredibile, lăsați-vă mângâiați de razele timise de soare și chiar de-i vreme neprietenoasă, învățați să iubiți natura, să petreceți cât mai mult timp în aer liber, să puneți preț pe sănătate!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s