Stim ca sanatatea copilului tau este extrem de importanta pentru tine. Asigura-te ca puiul tau are instrumentele necesare pentru a-si mentine buna functiune a organismului, pornind de la urmatorii 5 pasi.
Sunt momente din an in care imunitatea micutului este foarte scazuta, iar copilul risca sa se imbolnaveasca mai usor. Astfel de situatii au loc in special la schimbarile de anotimpuri, cum ar fi primavara, dupa o iarna in care cel mic nu a avut suficiente vitamine, sistemul imunitar ii este slabit si nici nu a avut prea multe ocazii sa faca sport.
In aceste perioade, in special, dar si pe tot parcursul anului, in general, organismul puiului tau are nevoie de o serie de „arme”, pentru a combate „inamicii” sanatatii sale. Iata cei 5 pasi prin care poti proteja sanatatea copilului tau, oferindu-i uneltele necesare.
Intareste-i sistemului imunitar
De cele mai multe ori, motivul pentru care unii copii se imbolnavesc mai mult decat altii este pentru ca au o imunitate scazuta. Sistemul imunitar protejeaza organismul de tot felul de bacterii, viroze si alte boli, iar sanatatea copilului tau depinde de buna sa functiune. Ii poti intari imunitatea copilului tau, prin urmatoarele categorii de alimente:
- alimente bogate in vitamina A: iaurt si lapte batut, galbenus de ou, peste gras;
- alimente bogate in vitamina C: citrice, kiwi, patrunjel, fructe de padure, mere;
- alimente bogate in vitamina E: fructe si legume cu frunze verzi, peste, oua, alune crude sau seminte (daca stii ca puiul tau nu este alergic);
- alimente bogate in betacaroten si in bioflavonoide: morcov, cartofi dulci, dovleac, spanac, rosii, ardei gras, piersici, mango, papaya;
- alimente bogate in zinc si seleniu: leguminoase, carne rosie sau de curcan, cereale integrale, orez brun, branza de casa, usturoi.
Toate alimentele mentionate mai sus au roluri antivirale si antibacteriene. Unele ajuta la prevenirea infectiilor respiratorii, altele inlatura celulele canceroase, altele apara organismul de boli cardiovasculare, iar toate, impreuna, ofera anticorpii necesari pentru sanatatea copilului tau.
Asigura-i aportul zilnic de vitamine
Chiar daca am vorbit si mai sus de vitamine, acestea merita propriul lor capitol, pentru energia pe care i-o ofera micutului tau. De la vitaminele A, C si E, despre care am spus ca ii cresc imunitatea, pana la vitaminele B (care apara sistemul nervos), vitamina D (necesara pentru dezvoltarea copilului prin transferul de calciu si fosfor) si multe altele care previn oboseala, tulburarile de somn si dificultatile de concentrare.
Fereste-l de alergii
In primul rand, fereste-ti copilul de alimente care pot provoca alergii, cum ar fi ouale, arahidele, nucile, crustaceele, pestele sau laptele. Apoi, este bine sa stii ca exista si alimente benefice pentru copiii alergici, cum ar fi merele si perele, pepenele rosu, avocado, verdeturile de primavara, fructele de padure si lamaile verzi.
Protejeaza-l de anemii
De cele mai multe ori, anemia la copii apare din pricina unei carente de fier in organism. Anemia presupune o lipsa de energie, o piele mai palida si mai uscata, probleme cu digestia si reactii mai lente. Pentru a apara copilul de anemie, este nevoie sa ii dai alimente cu un continut mare de fier, cum ar fi: ficat si rinichi, carne de vita, galbenus de ou, fructe uscate, mazare, ciuperci si legume verzi. In plus, pentru a stimula absorbtia de fier in organism, adauga la fiecare masa si o sursa de vitamina C (ardei, varza, morcovi).
Stimuleaza-i digestia
Nu in ultimul rand, sanatatea copilului tau depinde si de o digestie usoara, fara probleme de constipatie, diaree, balonare sau dureri de burtica. Aici, intervin mai multi factori:
- factori care tin de comportamentul la masa: copilul mesteca bine mancarea, nu infuleca, ci mananca intr-un ritm normal si respecta un program de masa;
- factori care tin de alimentatie: copilul nu mananca junk food si se fereste de alimentele sau combinatiile de alimente care i-ar putea provoca o indigestie, cum ar fi combinatia dintre lapte batut si pepene rosu.
De asemenea, sunt anumite alimente care stimuleaza digestia copilului, cum ar fi cele bogate in fibre – fructe, legume, leguminoase si cereale.