Obsesia deciziilor

Obsesia deciziilor ne inconjoara constant: de la alegeri mari, cum ar fi locul de munca, pana la ce sa mananci sau cum te imbraci. Cum ne-au transformat deciziile vietile si ce inseamna o gandire sanatoasa?

„Decizille provoaca anxietate. Sunt legate de riscuri, de pierderi. Sunt imprevizibile. Din aceasta cauza, oamenii au din ce in ce mai multe probleme in a lua orice decizie” , explica sociologa Renata Salecl, in aceasta conferinta TED.

Mereu vrem sa luam alegerile corecte, ne este teama de esec si vrem sa fim vazuti bine de cei din jurul nostru. Asa se manifesta obsesia deciziilor. Asa ajungem la sentimente precum anxietate, vinovatie si inadecvare. Autocritica provocata de obsesia deciziilor ne duce intr-un punct distructiv.

Insa uitam ca alegerile noastre se bazeaza si pe un anumit grad de risc si nu sunt mereu rationale. Si uitam ca exista ceva mai maret, mai important decat alegerile pe care le luam.
Dar despre asta, despre obsesia deciziilor si despre cum ne pacalim pe noi insine cand alegem ne spune Renata Salecl, in acest Discurs antispalare pe creier.[ted id=2044 lang=ro]

sursa foto: freedigitalphotos.net


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s