INTERVIU. Oana Gheorghiu, cofondator “Daruieste Viata”, despre ridicarea spitalului modular pentru pacientii cu COVID-19

Oana Gheorghiu, membru fondator al Asociatiei Daruieste Viata, a initiat si implementat mai multe proiecte de renovare si dotare a spitalelor, reusind, alaturi de colega ei, Carmen Uscatu, sa determine modificarea unor acte normative in domeniul sanatatii si infiintarea unui subprogram de diagnosticare, cu impact major in tratarea pacientilor, mai ales a celor cu boli grave. Asa cum era de asteptat, nici in situatia actuala Asociatia „Daruieste Viata” nu a stat deoparte si a ales sa se implice in lupta impotriva coronaviruslui. In interviul acordat site-ului www.femeicareinspira.ro, Oana Gheorghiu a vorbit despre ridicarea spitalului modular pentru pacientii cu COVID-19, despre implicare, motivatie si speranta ca totul va fi bine!
Echipa Daruieste Viata si sustinatorii ei au actionat inca de la inceputul crizei date de Covid 19  in sprijinul spitatelor din Romania. Care au fost cele mai urgente probleme si cum ati ales pe cine ajutati?
Am luat initiativa public inca din 11 martie, cand am anunțat oficial ca toate fondurile pe care le strangem din acel moment le vom directiona pentru a ajuta sistemul sanitar sa lupte cu COVID-19. Deja de cateva zile vorbeam cu Carmen si  ne gandeam ce putem face – vazusem situatia din Italia si am inteles repede ca si Romania va intra in curand sub stapanirea virusului. In plus, discutam cu medici epidemiologi din tara si stiam si noi care este situatia sistemului medical din Romania (suntem departe de a ne compara macar cu Italia). Atunci am inceput o cursa contracronometru, din care, sincer, inca nu ne-am oprit. Am inceput sa cautam furnizori de incredere care sa ajute sa achizitia de echipamente si aparatura – am vorbit cu zeci, daca nu sute. Totodata am inceput sa primim cereri de sprijin din toata tara – de la medici pe care ii stiam din proiecte anterioare sau pur si simplu de la cadre medicale cu care nu interactionasem niciodata. Am ajutat acolo unde am putut, cum am putut, in functie de cereri si disponibilitatea materialelor. Prima tura de materiale de protectie a ajuns la Timisoara, Craiova, Brasov si Bucuresti – in Bucuresti am donat inclusiv cele 3 aparate de ventilatie mecanica pe care le-am putut achizitiona atunci (au mers la Matei Bals si la Victor Babes). Pana astazi am trimis materiale catre 25 de unitati sanitare, din toata tara – lista completa este pe site-ul nostru (la acest link) si actualizam si pe pagina noastra de Facebook cat de des reusim.
Cum ati reusit sa va activati publicul sa se implice si de aceasta data? Activati mai greu sustinatorii sa doneze, in aceasta perioada in care toata lumea este afectata mai mult sau mai putin?
Reactia societatii civile si a donatorilor nostri a fost foarte buna – multa lume ne-a scris sa ne felicite si sa spuna ca ne sunt alaturi. O multitudine de voluntari, multi dintre ei ne-au ajutat cu trimiterea coletelor in tara. Faptul ca am avut un numar scurt de SMS, care a circulat foarte usor pe Facebook, a ajutat foarte mult – numarul este 8826 si se pot dona 2 euro trimitand mesajul IMPREUNA. Cred ca in acest moment, pe masura ce au mai vazut si balbaieli din partea autoritatilor, oamenii si-au indreptat atentia catre asociatii in care au incredere si care au un istoric de lucruri realizate.
Ce inseamna un spital modular si cum a venit aceasta idee?
Spitalul modular este un spital creat din panouri modulare, care poate fi montat intr-un timp foarte scurt si poate deveni operational repede, in momente ca acesta, de criza – este ceea ce am vazut ca s-a intamplat in afara tarii, in China sau Germania. Spitalul permite tratarea pacientilor cu COVID-19 in spatiu dedicat, astfel incat sa nu interfereze cu circuitele obisnuite ale spitalului pentru a risca sa infecteze pacientii cu celelalte patologii. Inca de la inceputul crizei ne-am dat seama ca va fi nevoie de suplimentarea numarului de paturi, astfel ca ideea a venit imediat – am avut sanșa  sa avem alaturi o echipa dedicata, care lucreaza deja pentru Spitalul de Copii pe care-l ridicam la Marie Curie, formata din arhitecta noastra Raluca Soaita si membrii echipei IMSAT, Linde si TPF, care s-au pus imediat pe treaba, pro bono si au dezvoltat proiectul. E foarte important de retinut ca proiectul poate fi replicat oriunde in tara – noi deja l-am pus la dispozitia autoritatilor si speram sa faca acest lucru. La fel de important este ca nu e o investitie care sa se piarda – el poate fi usor relocat si poate fi transformat in spital de mari arsi, de exemplu, de care stim deja ca Romania nu reuseste sa aiba, nici dupa Colectiv.
Despre ce fonduri vorbim cu adevarat in construirea acestui gen de spital?
Estimarile noastre sunt la aproximativ 2 milioane de euro pentru ridicarea lui. Daruieste Viata, cu sprijinul donatorilor, sponsorilor si partenerilor, se va ocupa de ridicarea spitalului modular, ramanand ca Spitalul Elias impreuna cu Ministerul Sanatatii sa gestioneze echiparea si functionarea lui. Facem apel pe aceasta cale la companii care vor sa se alature cu o sponsorizare – pot face acest lucru pe site-ul nostru la www.daruiesteviata.ro/sponsorizeaza (dureaza doar 2 minute completarea contractului online) si la toti donatorii care vor sa contribuie. De asemenea, facem apel la autoritati sa inceapa demersurile necesare, la nivel diplomatic, pentru achizitia de echipamente si pentru replicarea lui.
Veti face acest spital la Bucuresti si apoi vreti sa va implicati si in alte zone ale tarii?
Momentam lucram la acesta cu resursele pe care le avem disponibile. Punem la dispozitia autoritatilor si a oricui este interesat proiectul tehnic pentru a putea replica acest model si toata expertiza noastra. Deja am primit o cerere in acest sens de la Brasov.
Ce mesaj aveti pentru companii?

Cred ca acesta este un moment foarte important sa se implice pentru comunitatile lor – e nevoie de acest spital si de altele asemenea pentru a salva vieti si sprijinul lor este mai mult ca oricand bine venit: fie ca vorbim de un sprijin prin sponsorizare sau prin produse. ”Impreuna” este cuvantul pe care-l folosim cel mai des in aceasta perioada, pentru ca doar asa vom putea depasi aceasta pandemie. Ii asteptam pe site-ul www.daruiesteviata.ro/sponsorizeaza

Ce mesaj aveti pentru oamenii de rand, care vor sa va sustina?
In primul rand le mulțumim pentru ca dau dovada inca o data de atata solidaritate. Este semnul suprem ca romanii pot face lucruri. Apoi ii asteptam cu un SMS la 8826 pentru o donatie de 2 euro sau pe site-ul nostru www.daruiesteviata.rovom trece impreuna prin asta. 
Cum gasesti resurse de energie pentru a fi atat de implicata si activa si in aceasta perioada de criza?
Multa cafea, telefon care suna incontinuu. 😊 Cred ca simt o responsabilitate foarte mare ca trebuie sa facem ceva, ca nu putem astepta pur si simplu si asta imi da suficienta energie pentru a nu ma opri.
Simti ca iti motivezi mai greu echipa acum?
Din contra. Chiar daca lucram de acasa, atat eu si Carmen, cat si colegele noastre suntem foarte active si incercam sa rezolvam cat mai mult din tot ceea ce putem. Am intrat intr-un ritm din acesta care nu mai tine cont de zi sau ora atunci cand avem ceva de rezolvat. Imi este clar ca lucram mult mai mult decat daca am fi fost la birou – barierele clasice au fost indepartate.
Esti si tu izolata in casa in aceasta perioada? Cum reusesti sa inspiri atata lume chiar si in aceste conditii?
Incerc sa stau cat mai mult in casa, sa ies doar daca este absolut nevoie. Am mutat toate sedintele care puteau fi mutate online, stau mult la telefon. Fac tot ceea ce pot eu in acest moment, iar daca aste ii inspira si pe altii sa faca acelasi lucru, ma bucur enorm!
Ce mesaj ai pentru cititorii nostri?
Sa stea in casa, sa iasa doar daca este absolut necesar, sa respecte regulile de izolare si de carantina. Si sa ajute – acolo unde pot si unde au competente sa faca acest lucru.
Material preluat de pe www.femeicareinspira.ro In anul 2012, Carmen Uscatu si Oana Gheorghiu au fondat Asociatia „Daruieste Viata”, care se dedica cu precadere identificarii de solutii care sa creasca sansele la viata ale bolnavilor de cancer din Romania. In 8 ani de activitate, Carmen Uscatu si Oana Gheorghiu au reusit sa stranga din donatii si sponsorizari si sa investeasca in spitale din Romania, peste 6 milioane de euro. Asociatia „Daruieste Viata” a construit primul laborator de diagnosticare in profunzime a cancerului limfatic, la Timisoara, si a dotat un laborator similar la Institutul Clinic Fundeni, a dotat cateva zeci de spitale cu echipamente medicale si a dus batalii cu Ministerul Sanatatii pentru finantarea diagnosticarii cancerului limfatic si pentru medicamentele oncologice si a renovat sectii de oncologie pediatrica si de adulti in Bucuresti, Timisoara si Brasov. In anul 2015, Asociatia „Daruieste Viata” si-a asumat misiunea de a ridica primul spital de Oncologie si Radioterapie pentru copiii diagnosticati cu cancer din Romania. Este pentru prima data cand, in Romania, un ONG construieste un spital de la zero, exclusiv din donatii si sponsorizari. De altfel, Oana Gheorghiu si Carmen Uscatu au primit, in cadrul Galei Itsy Bitsy – Lideri pentru Liderasi din 2019, trofeul pentru liderii anului in Actiuni Caritabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s