Obținerea unui somn de calitate este, în timp, poate una dintre cele mai importante componente ale sănătății generale, alături de consumul de alimente hrănitoare, aportul optim de apă și practicarea în mod regulat a activității sportive.
Experții în somn nu contenesc în a vorbi despre numeroasele beneficii pe care le obținem, dacă reușim să dormim constant, numarul de ore necesar organismului nostru, în așa fel încât să ne simțim plini de energie și de vitalitate.
Și cum ar putea fi altfel, când, în timpul somnului, corpul efectuează o serie de procese de reparare și întreținere, care afectează aproape fiecare parte a corpului? Un somn de calitate sau deopotrivă, lipsa de somn poate afecta organismul atât mental, cât și fizic. Căci așa cum spune Camelia Lențoiu, medic neurolog, în discuția avută cu Simona Bălănescu, din cadrul podcastului susținut de Aquilea Sueno Compact, ”somnul este una dintre cele mai importante funcții ale organismului uman, neexistând o funcție a creierului care să nu aibă un beneficiu clar de pe urma unui somn corect și odihnitor”.
Urmărește discuția cu medicul Camelia Lențoiu AICI și AICI.
De ce avem nevoie de un somn de calitate?
Uneori, ritmul vieții moderne abia îți dă timp să te oprești și să te odihnești. Iar asta poate face ca un somn de calitate să pară doar un vis frumos. Lipsa unui somn de calitate crește riscul apariției multor boli și tulburări. Acestea variază de la boli de inimă și accidente vasculare cerebrale până la obezitate, demență și chiar cancer. Pe de altă parte, un somn de calitate îmbunătățește performanța creierului, stimulează starea de bine și întărește sistemul imunitar.
În timpul somnului, creierul elimină toxinele printr-un sistem de drenaj
De ce trebuie să dormim? Pare o întrebare simplă, care nu merită prea multă atenție. În realitate, lucrurile nu sunt deloc așa.
Oamenii cred, adesea, că somnul este doar „o perioadă de pauză”, când creierul obosit se odihnește”, spune dr. Maiken Nedergaard, care studiază somnul la Universitatea din Rochester. Cum nu se poate mai greșit. ”În timp ce dormi, creierul tău funcționează. De exemplu, somnul ajută creierul să se pregăteasca pentru a învăța, pentru a fi creativ, pentru a avea puterea de a înmagazina noțiuni noi, rapid și eficient. De asemenea, Nedergaard și colegii săi au descoperit că, în timpul somnului, creierul elimină toxinele printr-un sistem de drenaj. „Când dormim, creierul își schimbă complet funcția”, explică cercetătoarea. „Devine aproape ca un rinichi, eliminând deșeurile din sistem. S-a descoperit la șoareci că sistemul de drenaj elimină unele dintre proteinele legate de boala Alzheimer. În timpul somnului, aceste toxine au fost eliminate din creier, de două ori mai repede.
Totul, de la vasele de sânge, până la sistemul imunitar, este influențat în timpul somnului. Corpul folosește somnul ca un moment pentru reparații capitale.
”Sistemul imunitar se întărește. Funcția cognitivă, una dintre cele mai importante, este mult îmbunătățită. După un somn bun, avem un tonus ridicat și suntem activi, creativi și plini de vitalitate”, explica dr. Camelia Lențoiu. De asemenea, un somn bun, de calitate, care beneficiază de un ciclu complet de ore specific fiecărei categorii de vârstă, ajută la eliminarea frustrărilor, a anxietății și a angoaselor.
”Este recomandat ca un adult să doarmă 7-8 ore în fiecare noapte. Pentru un adolescent, este nevoie de mai multe ore de somn, fără să mai amintim de bebeluși, care au nevoie de mult mai multe ore de somn, până la 16, pentru a fi sănătoși și a se devolta armonios”, explică medicul neurolog. ”Când trecem de 70 de ani, lucrurile se schimba, fiind nevoie, adesea, de mai puține ore, pentru a ne simți odihniți”.
Corpul are nevoie de 4 zile pentru a-și reveni după o oră de somn pierdută
Sunt studii care arată că avem nevoie de 4 zile pentru ca organismul să-și revină, după doar o singură oră de somn pierdută într-o noapte. Astfel că, cu cât pierdem mai mult din orele de somn, cu atât e mai greu pentru organism să recupereze. Pentru o noapte pierdută, avem nevoie de mai mult de o săptămână de recuperare.
Pregatirea pentru somn trebuie musai să includa un ritual bine stabilit: nu bem alcool seara și nici cafea, nu fumăm. Evităm ecranele, lumina artificială, activitatea fizică, nu mâncăm mult. Nerespectarea tuturor acestor reguli poate face ca somnul să fie un chin, iar dimineața să ne trezim greu și să nu fim capabili să ne ducem activitățile la bun sfârșit. Avem tendința de a adormi, chiar și atunci când lucrăm la activitățile care ne fac placere, suntem mai țâfnoși, mai depresivi, mai vulcanici și mai iritați.
Tulburări de somn
Unii oameni însă, au afecțiuni care îi împiedică să aibă un somn de calitate suficient, indiferent cât de mult s-ar strădui. Aceste probleme se numesc tulburări de somn.
Cea mai frecventă tulburare de somn este insomnia. Apneea în somn este o altă tulburare frecventă a somnului. Căile aeriene superioare devin blocate în timpul somnului, iar acest lucru reduce sau oprește fluxul de aer, trezind oamenii în timpul nopții. Starea poate fi periculoasă. Dacă nu este tratată, poate duce la complicații grave.
Tocmai de aceea, trebuie să apelăm la specialiști, care ne pot îndruma spre modalități clare, prin care să ne reglăm somnul.
Așadar, este important să alocăm importanța cuvenită somnului și, înainte de a merge la culcare, să avem câteva momente de relaxare și de liniștire. Ba chiar putem să ne ajutăm organismul, apelând și la suplimente alimentare, precum Aquilea Sueño Compact, special conceput pentru a favoriza un somn natural și care conține melatonină (1.95 mg), valeriană, mac-californian și floarea-pasiunii, cea din urmă, fiind minunată în tratarea insomniei, a anxietății, a spasmelor musculare, mai ales dacă sunt însoțite și de încordare musculară, palpitații și stări de iritabilitate nervoasă.
Fără doar si poate, calitatea somnului, orele alocate odihnei sunt extrem de importante pentru ca organismul nostru să se mențină sănătos și viguros.
Să punem preț pe timpul dedicat relaxării, odihnei, sportului, a lucrurilor care ne fac plăcere și care duc la eliminarea stresului și să fim convinși ca somnul nu este un moft, ci cu adevărat o necesitate biologică.