Toti parintii isi doresc sa aiba copii puternici, curajosi, siguri pe ei, capabili sa infrunte greutatile vietii. Cu toate acestea, pentru a-si “usura” uneori misiunea, ajung sa umple copilul de spaime imaginare. Cum se manifesta frica de Bau-Bau la diferite varste?
Educatia unui copil inseamna, in primul rand, sa ii cladim capacitatea de a se descurca singur in diverse situatii. Pentru asta, un aspect important al personalitatii lui este curajul.
Hai sa vedem care din temerile cu care are de luptat de-a lungul copilariei sunt normale si care ar trebui «imblanzite», precum si metodele care ar trebui aplicate pentru a nu tulbura si mai mult sufletul celui mic.
Intre 6 si 12 luni, frica poate fi declansata de o suprastimulare auditiva (zgomote prea tari, tipete) sau vizuala (lumini prea puternice si bruste) care il poat face sa planga. Purtati-va cu blandete si evitati certurile la care asista copilul!
Intre 1 si 3 ani, apar diverse frici determinate de imaginatia prea bogata a copilului. La aceasta varsta, copilului ii este dificil sa delimiteze realul de fantezie. Astfel, un joc sau o poveste pot deveni brusc la fel de concrete ca si realitatea. De asemenea, copilul mic isi simte vulnerabilitatea in raport cu lumea din jur. In plus, el pastreaza in amintire intamplarile dureroase, fapt care il face sa se teama de ceea ce in trecut i-a provocat spaime.
Dupa varsta de 3 ani, copilul mai poate purta cu el temerile anterioare, dar pot sa apara si altele noi, mai realiste: frica de doctori, de hoti, frica de a nu fi considerati copii buni, sau frica de a pierde iubirea parintilor. La aceasta varsta, este important sa fie ferit de vizionarea la televizor a unor lucruri care sa-l sperie, sau de lectura unor povesti inspaimantatoare, deoarece aceste spaime pot fi resimitite in viata sa imaginara ca fiind reale. Unele carti sau desene animate cuprind adesea pasaje mult prea dure pentru sensibilitatea copiilor: vrajitoare, uriasi, monstri, animale fioroase, etc.
Frica loveste foarte puternic pe copilul emotiv, deoarece acesta resimte mai repede si mai puternic decat ceilalti bucuria sau teama.
Pe masura ce copiii cresc si capata mai multa experienta de viata, multe dintre temerile pe care le aveau candva sunt inlocuite cu sentimente de incredere si reactii de placere.
Ce trebuie sa facem, ca parinti, pentru a ne ajuta copiii sa-si invinga frica?
In primul rand, este important sa luam temerile copilului in serios si sa acceptam faptul ca, pentru el, acestea sunt cat se poate de reale. Nu ajuta la nimic daca ii minimalizam acestuia sentimentele, chiar daca frica lui ni se pare ridicola. Trebuie sa vorbim cu copilul si sa il ajutam sa-si exprime spaima, pentru ca astfel se va linisti.
Nu trebuie sa evitam lucrurile de care copilul se teme, ci il vom ajuta sa-si stapaneasca frica la nivel mental, demonstrandu-i ca lucrul de care se teme nu exista sau nu poate sa se intample. De exemplu, daca el se teme ca sub pat sunt niste monstri, ne vom uita noi intai sub pat si ii vom spune ca nu e nimeni acolo, apoi ne vom uita sub pat impreuna cu el, pentru a-i demonta frica si a-l linsti.
Fii atent la exemplul personal – ii poti transmite copilului spaima ta de soareci, de paianjeni sau de furtuna. Da dovada de stapanire de sine, deoarece frica este contagioasa.
Ce frici are copilul tau?
Daca vrei sa afli mai multe solutii particulare, citeste articolul Fricile copilului nostru.