Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) sustine ca intrarea in vigoare de miercuri a Legii educatiei duce la distrugerea iremediabila a sistemului de educatie, urmand a fi reduse 15.000 de posturi si a se modifica ciclurile de invatamant fara sa fie asigurata infrastructura necesara, relateaza Mediafax.
Potrivit FSLI, ministrul Educatiei, Daniel Petru Funeriu, a inceput de miercuri „sa coordoneze marele experiment numit Legea Educatiei Nationale, transformandu-ne pe noi toti- profesori, elevi, parinti- in simplii cobai de laborator”.
„Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant atrage atentia ca ziua de 9 februarie 2011, in care intra in vigoare Legea Educatiei Nationale, este momentul in care se pune in aplicare planul de «reformare», care in opinia noastra va duce la distrugerea iremediabila a sistemului de educatie. Va dam cateva argumente: reducerea a 15.000 de posturi, incepand cu acest an; modificarea ciclurilor de invatamant, fara asigurarea infrastructurii necesare iar cei care vor absolvi noua clase vor fi aruncati pe piata muncii, ca muncitori necalificati; concursul de titularizare la nivelul scolii va provoca haos in sistem; reducerea drastica a veniturilor cadrelor didactice navetiste prin nedecontarea cheltuielilor de transport; minimalizarea rolului cadrelor didactice in luarea deciziilor majore privind procesul instructiv-educativ, din cauza structurii consiliului de administratie al unitatii de invatamant”, arata FSLI, intr-un comunicat.
FLSI cere ministrului Educatiei, Daniel Petru Funeriu sa participe la discutii cu membrii Biroului Operativ al federatiei, „asa cum i s-a mai solicitat intr-o adresa oficiala”. Totodata, FSLI ii va cere presedintelui Traian Basescu sa participe la o intalnire cu membrii Biroului Operativ pentru a-i prezenta neregulile din sistem.
Federatia a hotarat sa initieze un proiect legislativ prin care sa modifice anumite prevederi din Legea Educatiei Nationale, proces care este in plina desfasurare. Totodata, i-a cerut premierului Emil Boc sa emita un act normativ prin care sa reglementeze aplicarea unitara a Legii 221/2008, tinand cont ca majoritatea sindicatelor au obtinut in instanta aplicarea acestei legi. Intre timp, membrii de sindicat sunt consultati in legatura cu formele de protest la care vor recurge.