Executivul s-a reunit astazi in sedinta extraordinara pentru a aproba proiectul Legii Educatiei Nationale, propus de Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu.
Documentul adoptat de ministrii cabinetului Boc nu a suferit insa mari modificari in urma dezbaterilor publice organizate in ultimele trei saptamani de Ministerul Educatiei.
Potrivit proiectului Legii educatiei, invatamantul obligatoriu va fi de 11 clase, iar evaluarea elevilor se va face la nivelul scolii, la finalul claselor a II-a, a VI-a si a X-a, iar la nivel national testarile vor fi sustinute la sfarsitul claselor a IV-a, a VIII-a si a XII-a.
Proiectul prevede si o noua structura a sistemului de invatamant preuniversitar. Clasa pregatitoare de la gradinita se muta la invatamantul primar, iar clasa a IX-a va fi introdusa la gimnaziu. Astfel, liceul va fi de trei ani. In plus, examenul de Bacalaureat va consta in doar doua probe scrise, iar admiterea la liceu se va face pe baza unui portofoliu educational.
Noul proiect mai prevede si o programa aerisita, deschiderea unui cont educational pentru fiecare copil, reprezentand sprijinul acordat de stat pentru exercitarea dreptului la educatie permanenta, precum si sustinere financiara pentru elevii saraci in perioada liceului.
Proiectul noii legi a educatiei va fi trimis spre dezbatere Parlamentului. Potrivit Realitatea.net, premierul Emil Boc a cerut ca documentul sa fie dezbatut de parlamentari in regim de urgenta, pentru a putea fi aplicat incepand cu viitorul an scolar.