Copiii sub un an nu mai au voie sa participe la activitati artistice, sportive, publicitare sau de modeling mai mult de doua ore pe saptamana, iar cei care au peste 12 ani nu trebuie sa depaseasca sase ore de munca pe zi.Si angajatorii, si parintii pot fi amendati daca nu respecta aceste conditii, prevede un Proiect de Hotarare aflat pe site-ul Ministerului Muncii.
Copiii pot fi actori, figuranti, cantareti, muzicieni, dansatori, acrobati, modele la prezentari de moda sau sportivi de performanta, doar in baza unei conventii incheiate intre parinti si angajator sau direct cu copilul, daca acesta are peste 14 ani.
Autorizatia de munca se obtine de la Comisia pentru Protectia Copilului din raza administrativ teritoriala a judetului/sectorului unde se afla domiciliul copilului.
Si conditiile de munca sunt mai stricte. Astfel, copiii sub un an nu au voie sa munceasca mai mult de doua ore pe saptamana, repartizate in zile diferite, copiii intre 1-5 ani nu trebuie sa depaseasca mai mult de doua ore de munca pe zi, cei cu varste intre 5-12 ani-nu mai mult de patru ore de munca pe zi, iar cei peste 12 ani- nu mai mult de sase ore pe zi.
In plus, copiii sub un an nu au voie sa munceasca mai mult de 15 minute continuu, iar cei peste 5 ani sunt obligati sa ia pauza dupa 45 de minute de munca.
Copiii sub 5 ani au voie sa lucreze doar in intervalul 9.00-17.00, cei cu varste intre 5-12 ani, doar in intervalul 8.00-20.00, iar copiii peste 12 ani- intre 7.00-22.00.
Sumele castigate de copii sunt folosite de parinti pana la majoratul copilului numai in interesul acestuia. In plus, au obligatia sa prezinte anual comisiei un raport cu privire la modul in care i-au administrat veniturile.
Angajatorii care nu respecta aceste conditii vor primi o amenda de la 5.000 de lei la 10.000 de lei, iar parintii care permit aceste nereguli vor primi o amenda cuprinsa intre 1.000-5.000 de lei.
Proiectul se afla in dezbatere publica pana la data de 07.08.2011, pe site-ul Ministerului Muncii.
Sursa: Evz.ro