Dupa un an de pregatiri, cautari, sperante si compromisuri, NoGravity Club a organizat si finantat prima tabara premium, dedicata exclusiv olimpicilor la geo-stiinte, din Bucuresti. „Exploreaza cu noi Muntii Almajului 2017” a fost o aventura instructiva, atat pentru liceenii care au participat, cat si pentru organizatori. Iata principalele invataturi descoperite si de o parte si de alta.
La finalul taberei, concluzia principala a organizatorilor a fost ca, desi stapanesc foarte bine teoria, liceenii au nevoie de mult mai multa activitate practica, mai ales cei pasionati de geo-stiinte, un domeniu in care activitatea pe teren este esentiala. Ca urmare, NoGravity Club ne asigura ca proiectul va fi repetat, astfel incat sa se poata bucura de el cat mai multi liceeni pasionati de stiintele naturii.
„Tot ce se investeste acum in elitele noastre scolare este, in general, pentru export”, a mentionat Alex Codreanu, directorul NoGravity Club si inginer geofizician, intr-un articol. „Este necesar ca acest proiect sa devina o traditie. Liceenii pasionati de geo-stiinte au nevoie ca de aer de o mostra a viitoarei lor cariere pentru a-si putea alege informat viitorul.”
Cum au fost alesi participantii din tabara NoGravity Club
La finalul anului 2016, clubul de aventura a dezvoltat proiectul „NoGravity Club sustine Performanta Scolara 2016-2017”, prin care primii 15 elevi din fiecare scoala din zona de proximitate aveau acces gratuit in sala de aventura si escalada.
Urmatorul pas a fost un parteneriat cu Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, pentru o tabara dedicata exclusiv elevilor bucuresteni, cu cele mai bune rezultate la etapa nationala a Olimpiadei Interdisciplinare „Stiintele Pamantului”.
Astfel, beneficiarii taberei „Exploreaza cu noi Muntii Almajului 2017” au fost 9 elevi olimpici, din cele mai bune licee bucurestene, printre care amintim: Colegiul National „Sfantul Sava”, Colegiul National „Mihai Viteazu” si Liceul Teoretic International de Informatica.
Alaturi de elevi, in tabara au mai participat si Alex Codreanu, in calitate de instructor de escalada si ghid touroperator si montan, prof. dr. Carmen Dumitrascu, profesoara de geografie la Colegiul National „Sfantul Sava” – in calitate de cadru didactic insotitor, prof. dr. Mihai Popa, paleontolog, si doctoranta sa, paleontolog, Roxana Pirnea.
Cum a decurs tabara NoGravity Club
Tabara „Exploreaza cu noi Muntii Almajului 2017” a avut loc intr-unul din ultimele locuri din Romania unde natura a ramas neatinsa de om, cu un cadru natural extrem de divers – satul Bigar, judetul Caras-Severin. Este o zona preferata de facultatile de stiinte ale naturii, pentru pregatirea studentilor, datorita valorii educative a siturilor naturale.
Astfel, in perioada 3-10 august 2017, olimpicii la geo-stiinte au avut ocazia sa descopere pesteri, in lectii introductive de speologie, sa parcurga trasee montane, sa invete istoria Pamantului prin roci si fosile (introducere in geologie si paleontologie), sa inteleaga cum iau nastere formele de relief (introducere in geomorfologie) si sa observe si sa recunoasca insecte si plante (introducere in entomologie si botanica).
In timpul zilei, exploratorii se bucurau de activitati practice, prin trasee educative, iar seara isi fixau cunostintele prin prezentari teoretice si recapitulari.
„Pentru a rupe rutina, mijlocul taberei a fost marcat de 2 zile „neortodoxe”, respectiv o seara la cort, in care adolescenti au infruntat o noua provocare – gatitul cinei, si o zi in care le-am facut pe toate – am urcat Varful Ciucaru Mare deasupra Cazanelor Mari, ne-am plimbat cu barca pe Dunare si am explorat pesterile Veterani si Ponicova, cu mentiunea ca ultima a fost parcursa la picior, dinspre Dunare spre Comuna Dubova”, povesteste Alex Codreanu.
Afla ce a insemnat infiintarea si desfasurarea taberei „Exploreaza cu noi Muntii Almajului 2017” pentru organizatori, citind urmatorul articol pe NoGravity Club.