Nici macar nu bati la usa?

Cand ai nevoie de ceva, iti este greu sa ii ceri celuilalt? Fie ca este vorba despre sprijinul sau timpul lui, sa te asculte, sa iti ofere semne de afectiune sau apreciere, informatii, obiecte de care ai nevoie.

Cum sa ceri relational

Astazi, cu ajutorul Metodei ESPERE®, vei afla ce se ascunde in spatele dificultatii de a cere si vei putea indrazni sa ceri.

Cum de iti este difícil sa ceri?

1.    Traiesti in povestea in care celalalt ar trebui sa stie ce ai tu nevoie fara sa ii spui?

Povestile sunt frumoase, insa daca vrei sa traiesti in realitate este nevoie sa spui ce astepti si ce ai nevoie. Celalalt nu este in slujba nevoilor tale. Este ca si cum stai in ploaie, fara umbrela, in fata usii celuilalt si nu indraznesti sa suni la usa. Celalalt ar trebui sa stie ca esti acolo fara ca tu macar sa anunti.

2.    Decat sa fii refuzat, mai bine te descurci singur. Astfel, te confunzi pe tine ca persoana cu cererea ta de moment; iti imaginezi ca acel “Nu” este pentru tine personal.

3.    Din copilarie ai invatat ca nu este politicos sa ceri. Si perpetuezi sistemul si cand te doare.

Ce efecte apar cand nu ceri?

1.    Suferi si te chinui de unul singur. Nu obtii ceea ce ai nevoie, pentru ca ceilalti nu sunt ghicitori si, in plus, au propriile lor nevoi de implinit.

2.    Imbraci haina “victimei”. Iata cat suferi tu si nimeni nu iti vine in ajutor. Ramai pasiv si nu gasesti solutii de a te responsabiliza pentru ce se intampla la capatul tau de relatie.

Cum sa ceri relational?

1.    Indrazneste sa vorbesti despre tine si ce ai tu nevoie.

Exemple in general:

•    „Am nevoie de o umbrela. Ma poti ajuta?”
•    „Am nevoie sa ma asculti. Cand crezi ca ai timp si disponibilitate?”

Exemple pentru copilul tau adolescent:

•    „Iti cer sa respecti ora de venire acasa.”
•    „Imi este greu sa te ascult atunci cand ai tonul ridicat. Ma astept sa imi vorbesti cu un ton calm.”

2.    Iti asumi faptul ca celalalt are dreptul, in jumatatea lui de relatie la propriul raspuns pentru cererea ta. Acesta poate fi „da”, „nu”, „mai tarziu” etc.

3.    Daca primesti un raspuns satisfacator, iata ca ai batut la usa cu folos.

4.    Daca raspunsul este nesatisfacator, nu il confunda pe celalalt cu raspunsul sau (care este pentru cererea ta… nu pentru tine ca persoana).

5.    Si cauta o alta rezolvare. Daca se inchide o usa, poti gasi o fereastra deschisa pe undeva. Totul este sa vorbesti si sa cauti. Cu siguranta va veni si soarele dupa ploaie.

[imagelink=”2448″]  [imagelink=”2447″]

Pentru si mai multe informatii, intra pe site-ul AmaneSer.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s