Nevoia de intimitate a copiilor

Mai devreme sau mai tarziu, nevoia de intimitate isi va face aparitia in viata copilului tau. Ce inseamna asta pentru relatia voastra? Cum ii poti respecta aceasta nevoie?

In dezvoltarea si maturizarea micutului tau, vei realiza ca, incet incet, copilul tau nu numai ca este mult mai independent, dar vrea si spatiul sau personal, spatiul privat.

Este una din nevoile care ii ajuta sa se maturizeze, sa se construiasca pe ei, diferentiind-se de tine, parintele lui. Distanta este una din caile de a realiza acest lucru.

Cand este bebelus, este greu de sesizat, dar cel mic o verbalizeaza atunci cand apare, treptat.

Exemple:

  • „Nu mai vreau sa vii cu mine la baie.”
  • „Lasa-ma pe mine sa ma imbrac.”
  • „Nu intra la mine in camera.”
  • Intrarea interzisa, afisata pe usa camerei lui.
  • Refuzul de a vorbi despre ce s-a intamplat la scoala, despre prietenii lui, despre relatiile amoroase.

Toate acestea sunt semnale legate de nevoia sa de intimitate, pe care o vrea respectata de catre parinte.

Copilul tau va invata sa isi respecte nevoia de intimitate si atunci cand te va vedea pe tine facand acest lucru. Este important sa invete sa inteleaga ca ai nevoie de intimitate in relatia ta de cuplu si in relatia cu tine insuti.

Treptat, va putea invata sa bata la usa inainte a intra in dormitor, sa doarma in patul lui, etc. Va invata ca tu ai nevoie sa stai doar cu tine si ca vei putea fi disponibil sa relationezi cu el in anumite momente.

Atunci cand este bebelus, grija pe care o acorzi lui este prioritara, dar poti si este esential sa iti iei un timp pentru tine, in care sa iti implinesti propriile tale nevoi. Poti delega atunci functia ta de parinte. Vei reveni cu energia si implicarea reinnoite.

  • Cum NU respecti nevoia de intimitate a copilului tau:

Atunci cand nu ii lasi spatiu personal si timp doar pentru el vei creea o relatie infantilizanta, care il va impiedica sa devina independent. Il va duce automat catre cele doua posibilitati sa se supuna sau sa se revolte. Iata una din cauzele conflictelor intre copii si parinti:

  • Ii aranjezi lucrurile in camera
  • ii citesti jurnalul
  • ii supraveghezi conturile de messenger, facebook
  • ii cotrobai prin lucruri

Desi pe toate le faci cu cele mai bune intentii. Insa, la capatul sau de relatie, el le poate percepe ca pe intruziuni, neincredere.

Atunci cand relatia de cuplu nu este deloc hranita, cand intimitatea ta cu partenerul tau ajunge sa nu mai existe: copilul doarme cu voi, intra peste voi in orice moment. Nu mai iesiti niciodata, nu mai sunteti practic voi doi in nici un moment semnificativ (cand faceti cumparaturi, nu conteaza).

Cand te dedici in totalitate rolului de parinte si celorlalte roluri (partener, profesionist, fiu/fiica, prieten), cand nu mai ai timp deloc doar pentru tine si nevoile tale, vei ajunge sa te manifesti agresiv in relatia cu copilul tau, sa te irite cea mai mica „neregula”.

Pentru fostul copil din tine

Reciteste ceea ce am scris cu ochii fostului copil din tine; vei afla daca nevoia ta de intimitate a fost implinita in copilaria ta.

Este important ca acum, la varsta adulta, sa devii constient(a) de nevoia ta neimplinita de intimitate din copilarie si sa o implinesti, simbolic.

Daca nevoia nu a fost implinita in copilarie, vei avea reactii disproportionate fata de incalcarea intimitatii tale din prezent. Vei face crize de nervi atunci cand cineva se atinge de ceva de al tau, sau cand iti incalca teritoriul. Este semnul ca exista o rezonanta in trecutul tau, care se cere ascultata.

Autor articol – Cati Calin, psiholog AmaneSer

sursa foto: FreeDigitalPhotos.net


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s