Nasteri „ca afara” si in Romania, prin programul MAgia MAternitatii: din burtica, la pieptul mamei

Asociatia ProMAMA vrea sa schimbe protocoalele din maternitatile romanesti, implementand in cat mai multe maternitati programul „MAgia MAternitatii: din burtica, la pieptul mamei”.

Implementarea acestui program inseamna alinierea protocoalelor din maternitatile din Romania la standarde Europene, recomandate de OMS, pentru sanatatea viitoarelor generatii din tara noastra.

Programul Ora Magica a fost adus in Romania de catre Asociatia ProMAMA in 2012 si a fost implementat deja in cateva maternitati, impreuna cu cercetatorii de la Institutul Healthy Children din SUA.

Pentru a continua implementarea in cat mai multe maternitati din Romania, Asociatia ProMAMA a lansat un fund-raising pentru acest Program. Cei care vor sa sustina aceasta cauza frumoasa si importanta pot face donatii pe platforma Sprijina.ro, aici.

De ce este nevoie de Programul MAgia MAternitatii in Romania?

In prezent, statisticile legate de maternitate in tara noastra sunt sumbre:

  • suntem pe primul loc in Europa in ceea ce priveste rata mortalitatii neo-natale, dublu fata de media ratei europene;
  • rata alaptarii exclusive pana la 6 luni este sub 20%, in conditiile in care 98% dintre mame pot alapta cu succes, iar alaptarea salveaza vieti;
  • nou-nascutul este, de multe ori, separat de mama, i se ofera lapte-formula si astfel este sabotata alaptarea si chiar sanatatea viitorului adult, iar la mama creste riscul de depresie postnatala si abandon;

Referitor la sanatate, STARTUL in viata este extrem de important si efectele sunt evidente mai ales pe termen scurt, dar si pentru toata viata, asa cum demonstreaza mai multe studii realizate de institutii recunoscute la nivel mondial (OMS, Cochrane, Karolinska, Healthy Children Institute etc).

Scopul programului MAgia MAternitatii este implementarea, in Romania, a practicilor recomandate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, care se refera la ingrijirea bebelusului imediat dupa nastere.

Concret, este vorba despre 2-3 zile de training teoretic și practic pentru personalul medical privind aceste practici, in mod special procedeul Ora Magica si Alaptarea.

Training-ul este sustinut de specialistii ProMAMA (Dr. Marta Muresan, medic primar pediatru si Consultant in Alaptare IBCLC, Sorana Muresan si Andreea Manea, specialisti Ora Magica, Consultanti in Alaptare IBCLC si educatori prenatali). Acestia au urmat un training complex, teoretic si practic, avand ca tema “Ora Magica a Nou-Nascutului”, oferit chiar de specialistii-cercetatori de la Institutul Healthy Children din SUA si detin o experienta practica in domeniu (cursuri prenatale si training pentru cadrele medicale) incepand din 2012, de cand au adus Programul in Romania.

Ce inseamna “Ora Magica” sau “Skin-to-Skin in Prima Ora Dupa Nastere”?

Procedura se refera la asezarea nou-nascutului la termen, sanatos si alert, in contact direct, piele-pe-piele cu mama sa, imediat dupa nastere si lasarea lui acolo, in contact neintrerupt aproximativ 1 ora.

In aceste conditii, nou-nascutul trece prin 9 stadii instinctive si fiziologice, care conduc la coordonarea celor 5 simturi ale bebelusului, si culmineaza cu „catararea” la sanul mamei si initierea alaptarii.

Studiile derulate arata ca aceasta procedura reduce rata mortalitatii neonatale cu pana la 22% (Delayed breastfeeding initiation increases risk of neonatal mortality, Pediatrics, 2006).

Ce beneficii are „skin-to-skin„? 

Sute de studii si meta-analize, rezultatele a peste 40 de ani de cercetare, recomandarile si standardele OMS si UNICEF, recomanda „skin-to-skin” imediat dupa nastere, deoarece exista multiple beneficii fiziologice, sociale si psihologice ale contactului piele-pe-piele imediat dupa nastere, atat pentru mama, cat si pentru nou-nascut:

  • nou-nascutii asezati imediat pe pielea mamei plang mai putin decat cei care sunt supusi procedurilor medicale, isi regleaza temperatura corpului si ritmul cardiac, au risc scazut de hipoglicemie, initiaza precoce si cu succes alaptarea, ceea ce contribuie semnificativ la sanatatea copiilor.
  • la mama, scade riscul de hipertensiune, hemoragie postpartum, frison, favorizeaza expulzia rapida placentei, cresterea eficientei in declansarea lactatiei, scaderea nivelului de stres matern.

Mai multe detalii despre MAgia MAternitatii se gasesc pe www.magiamaternitatii.ro.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s