Te-ai gandit vreodata ca napii au un continut destul de mare in vitamina A si C, iar pe langa astea mai contin si potasiu si calciu? Intra sa descoperi cateva informatii legate de aceste crucifere.
Napii fac parte din familia cruciferelor, cu frunze in forma de rozeta si radacina carnoasa – fiind rude cu ridichiile. Acum 4000 de ani, napii erau cultivati in centrul Asiei mai mult pentru a hrani animalele, dar si populatia in timpul foametei.
Mai tarziu, oamenii au inceput sa aprecieze napii pentru gustul lor deosebit: regele Henric al VIII-lea manca cu placere orice salata care continea printre alte ingrediente si napi copti sau frunze fragede de napi. Stia el ce stia: napii sunt saraci in calorii si contin vitaminele A si C, dar si potasiu si calciu. Cu cat sunt mai mici, cu atât sunt mai dulci.
Contin 88% apa, avand un continut scazut de proteine si un continu bogat de carbohidrati: 100 g napi au numai 29 kcal. Consumati ca atare, napii au proprietati depurative si diuretice. Napii pot fi folositi atat la salate cat si la prepararea supelor, tocanitelor sau chiar a sucurilor. Oricum i-ai prepara sunt la fel de buni! Inainte de a-i pune la frigider, impacheteaza-i in hartie si apoi in punga de plastic; isi vor pastra prospetimea doua-trei zile.
Iti dau un sfat: din napii taiati rondele si uscati la cuptor se poate prepara o cafea dietetica.
Acestea fiind spuse hai sa ne jucam….putem sa transformam un nap intr-un tepelus. Avem nevoie de un nap mai maricel, o funda pe care o legam la baza frunzelor si doua cordoane de bumbac pe care le prindem cu doua cuisoare ….in loc de piciore…il poti ruga pe tati sa te ajute. Deseneaza-i tepelusului doi ochisori, un nas si o gura cu o carioca!