Monica Anisie, ministrul educatiei si cercetarii, a transmis o scrisoare cadrelor didactice

Astazi, 30 martie, Monica Anisie, ministrul educatiei si cercetarii, a transmis cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar, o scrisoare deschisa in care a evidentiat importanta contributiei acestora la mentinerea echilibrului emotional al elevilor, al parintilor si nu in ultimul rand, al intregii societati.

Totodata, ministrul educatiei si cercetarii a subliniat importanta crearii de contexte educationale prin orice mijloace de comunicare, motivandu-i pe elevi sa ramana conectati la educatie.

In final, Monica Anisie a asigurat cadrele didactice ca la nivelul Ministerului Educatiei si Cercetarii se lucreaza la scenarii care sa compenseze efectele acestei crize, efecte care vizeaza atat elevii, cat si cadrele didactice. Masurile adoptate vor fi comunicate oficial si vor avea in vedere ca elevii sa nu sufere si sa nu piarda de pe urma acestei suspendari a cursurilor.

Redam integral scrisoarea adresata cadrelor didactice:

„Stimati colegi,
 
Traversam cu totii o perioada plina de provocari intr-un context in care sanatatea noastra si a celor din jur este lucrul cel mai de pret de care trebuie sa ne ingrijim. Masura suspendarii cursurilor a fost si este una necesara.

In aceste momente, constientizam cu totii cat ne lipseste scoala, cat de mult ne dorim sa ne revedem elevii si  colegii. Cu totii vrem, in acest moment, sa stim cu certitudine cand vom reveni in sala de clasa, insa aceasta certitudine trebuie privita in stransa legatura cu situatia evolutiei epidemiei provocate de coronavirus in Romania, iar decizia pe care Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta o va lua va viza siguranta ca niciun elev sau cadru didactic nu va fi infectat in momentul revenirii la cursuri. 

Mai mult decat oricand, noi, cadrele didactice trebuie sa contribuim la mentinerea echilibrului emotional al elevilor nostri, al parintilor si nu in ultimul rand, al intregii societati. Continuarea invatarii de acasa reprezinta modalitatea prin care putem sa fim alaturi de copiii nostri. Suspendarea cursurilor reprezinta o perioada in care vom valorifica activitatea pe care am desfasurat-o in sala de clasa, prin modalitati de fixare a cunostintelor si de recapitulare a temelor predate, fara a preda noi cunostinte si fara a evalua elevii. 

Am incredere, dragi colegi, in maiestria dumneavoastra de a crea contexte educationale prin orice mijloace de comunicare si de a-i motiva pe elevi sa ramana conectati la educatie. Aceasta presupune pastrarea unui echilibru in tot ceea ce inseamna acest proces: adaptarea volumului de resurse pe care il transmitem elevilor, a activitatilor individuale pe care le solicitam acestora, iar participarea la cursurile online trebuie sa fie un moment asteptat de elevi, nu o presiune in plus.  

Ministerul Educatiei si Cercetarii a identificat instrumente si resurse digitale, care pot fi utilizate la invatarea de acasa, cea asistata de tehnologie si le-a centralizat in platforma DIGITAL pe educred.ro,  ce poate fi accesata la adresa https://digital.educred.ro. Recomand fiecarui cadru didactic sa selecteze instrumentele si resursele cele mai adecvate sau sa-si creeze propriile resurse. 

Suntem constienti de faptul ca sunt elevi si cadre didactice care nu dispun de tehnologie pentru continuarea invatarii. Va incurajez, stimati colegi, sa continuam si in situatiile acestea invatarea, utilizand manualele din biblioteca scolii, diverse materiale auxiliare de care dispuneti, toate acestea raportate la particularitatile de varsta ale elevilor.

Pentru pregatirea elevilor in vederea sustinerii examenelor nationale, am realizat impreuna cu Centrul National de Evaluare si Examinare un set de cinci resurse de antrenament tip test. Acestea respecta  modelul subiectului de examen. Ele au fost publicate in data de 30 martie 2020, pe site-ul https://rocnee.eu/testeantrenament/.

In data de 3 aprilie 2020, vor fi postate baremele de evaluare si de notare, pe acelasi site. Rolul acestora este de autoevaluare si calibrare a felului in care s-au redactat raspunsurile.

Totodata, in cadrul emisiunilor Telescoala vor fi prezentate unele solutii ale acestor resurse de antrenament, cu explicatiile necesare, pentru a intelege cat mai bine raspunsurile din baremele de evaluare si de notare.

Va asigur ca la nivelul Ministerului Educatiei si Cercetarii se lucreaza la scenarii care sa compenseze efectele acestei crize, efecte care ii vizeaza atat pe elevii nostri, cat si pe dumneavoastra, cadrele didactice. Masurile care vor fi luate vor fi comunicate oficial si vor avea in vedere ca elevii nostri sa nu sufere si sa nu piarda de pe urma acestei suspendari a cursurilor. In ceea ce priveste sustinerea examenelor nationale pentru elevi, dar si examenele pe care unele cadre didactice le au de sustinut, va asigur ca vom prezenta public variantele la care specialistii din cadrul ministerului lucreaza. Acestea vor fi unele oneste, realiste si transparente, adaptate contextului in care ne aflam. 

Va multumesc pentru tot efortul pe care il depuneti, va doresc multa sanatate si astept momentul, cat mai curand, sa revenim in salile de clasa.”

Aceasta a fost scrisoarea adresata cadrelor didactice.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s