Moasa – viitorul nasterii in Romania

O moasa se ocupa de consilierea psihologica si de invatarea mamei cum sa fie relaxata, de parcursul copilului. Moasa poate asista la nasteri, chiar si in Romania si e bine sa optati pentru moasa, pentru ca medicii nu invata si nu fac treaba moasei.

E important sa nasti natural, neprovocat. Provocarea travaliului are consecinte pe termen lung, consecinte pe care nu le stim din cauza lipsei de informatie. Din acest motiv este nevoie de consiliere inainte de sarcina. Moasa poate fi bun consilier, educator, psiholog si chiar prietena.

I: Voi incerca sa fiu realista si imi dau seama ca va fi dificil pentru noi, moasele, sa avem increderea publicului, dar comparand cu ce se intampla in alte tari, poate ne vom impune in ceea ce priveste spatiul nostru, adica sarcina-nastere si postpartum, adica dupa nastere, totul fiziologic, normal, natural.

A: Cate moase sunteti?
I: Suntem doar 10 moase in toata seria din an, un numar foarte mic, iar in anii si mai mici numarul scade. Chiar ma gandeam ca e nevoie de o promovare a Facultatii de Moase, pentru ca oamenii nu stiu ce fac moasele.
Moasa este cea care asista nasterea acasa, asista nasterea fiziologica in spitale, centre de nasteri, ingrijirea copilului pana la 40 de zile, competenta in alaptare, in educatie prenatala. De exemplu, putem lua un cuplu in ingrijire inainte de nastere. Cand intervine patologicul, pe care este normal sa-l recunoastem si suntem invatate sa facem acest lucru atunci trimitem mai departe catre un medic specialist sau la fel, la nastere, trimitem catre sala de operatie daca intervine ceva.

A: Doamna Ilinca Gussi, medic specialist in obstetrica-ginecologie, a spus ca pledeaza pentru nasterea cu moase pentru ca toate lucrurile decurg mult mai bine, iar medicul intervine doar in cazul in care apare o complicatie. Mediul este interventionist. Mamica are nevoie de foarte multa consiliere inainte de sarcina.
I: Sunt patru ani de studiu pentru moase; practica se face in timpul facultatii, fara nici un rezidentiat. Trebuie sa iesi perfect competenta din facultate, trebuie sa iesim cu toate aceste aptitudini. Este nevoie de o colaborare perfecta intre doctor si moasa, nu este o lupta, o competitie.
Sunt medici care sunt foarte aglomerati, iar controlul nu dureaza o jumatate de ora, ci in trei minute viitoarea mamica pleaca cu capul plin de intrebari si de aceea moasa este consilier, educator, psiholog, este si prietena. Trebuie sa aiba timp ca sa raspunda tuturor intrebarilor cuplului si in special intrebarilor mamei, pentru ca intr-adevar, in timpul nasterii ai o multime de intrebari si nelamuriri. Medicii nu invata treaba moasei.
Noi nu avem un exemplu adevarat de mosit in Romania. Exista doar o moasa din Elvetia care intr-adevar moseste la o maternitate privata. Studiul meu este mai mult individual. Medicul trebuie sa faca ceva, sa taie, sa coasa, se simte prea putin solicitat de o nastere normala. Definitia lui este interventia. O moasa se poate ocupa nu numai de consilierea psihologica si de invatarea mamei cum sa fie relaxata, cum sa respire si de parcursul copilui, ci o moasa poate asista la nasteri.

A: Ce parere ai despre nasterile acasa?
I: Moasa, atunci cand vine acasa, este echipata cu cateva genti bune, pregatita pentru tot felul de riscuri. Nu ai siguranta ca in sapte minute poti sa ajungi la spital mai ales dimineata cu traficul care este in Bucuresti. In Olanda se duc moasele cu ambulanta, ele sunt foarte puternice.
Eu visez altceva pentru viitorul nasterii, pentru mositul in Romania: un centru de nasteri care sa fie in curtea unui spital, sau pe un etaj intr-un spital. Se pot face centre de nasteri si cu sala de operatie, dar eu il visez fara sala de cezariana, sa fie dedicat nasterii normale, dar in aproprierea unui spital, pentru ca transportul in caz de urgenta sa dureze doua minute. In acest centru copilul sa fie ingrijit, dar si confortul si increderea in sine au un rol important.
Centrele de nastere din strainatate functioneaza doar cu moase, care au pregetire si experienta dar la noi m-am gandit la o colaborare cu obstetricieni, neonatologi pentru ca inceputurile vor fi destul de dificile si oricat de pregatite ne-am simti noi, e bine sa colaboram si cu ei, sa invatam de la cei care fac asta de mult, si au cunostinte si practica in plus fata de noi.

A: Care sunt spitalele care au deschis portile pentru moase?
I: Maternitatea Elias. Chiar am incercat la un moment dat sa ne mutam in alta parte pentru ca sunt multe cezariene acolo, dar am ramas aici pentru ca cel care s-a ocupat de noi ne-a promis ca vom fi invatate, ca vom fi lasate si vom face garzi alaturi de medici. Nasterile sunt foarte medicalizate, se intervine “de la A la Z,” este o impunere mai mult sau mai putin directa.

A: Care ar fi avantajele reale ale unei nasteri ?
I: Cred ca in primul rand respectul pentru mama, copil, pentru noua familie si valorizarea nevoilor adevarate ale acestei noi familii, intelegerea profunda a acestor nevoi, explicarea procesului. Amintirea nasterii conteaza foarte mult si poate fi traumatica sau pozitiva. Cea pozitiva da energie si creeaza atasamentul securizant, baza intre mama si copil. Asta vreau sa obtina mamele din Romania: libertate si respect.
A: Iti doresc sa ai succes si sa existe in Romania acest “centru de nastere naturala si alaptare” in care sa-ti faci meseria in care pui atat de mult suflet.
Daca sunteti insarcinate, daca doriti sa nasteti natural, vreti sa primiti suport in alaptare si aveti nevoie de ajutor o puteti gasi pe Irina Popescu pe http://www.nastecumsimti.org/.

Interviu realizat cu Irina Popescu in cadrul emisiunii „Meditatii pentru parinti” realizata de Adriana Titieni


Ultimele articole

Un comentariu la „Moasa – viitorul nasterii in Romania”

  1. ma bucur pt ca exista moase si in romania .eu am nascut un copil cu medic ginecolog si trei k moase dar as opta pt moase mai mult ca orice.am ramas cu traume fupa ce am nascut in romania k medic .si mult mai repede si mai usor am nascut in Anglia cu moase ca sa nu spun ca pe ultimul l-am nascut in apa tot cu moasa evident.travaliul a durat 3ore cu tot cu nastere,fara clisma fara cusuturi fara taieturi .va recomand nasterea naturala cu moase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s