Cel mai indicat pentru femeile care vor sa devina mamici este sa isi rezolve problemele stomatologice inainte de a ramane insarcinate. Dar acest lucru nu este mereu posibil. Ce avem voie si ce nu in sarcina? Care sunt cateva dintre cele mai intalnite mituri stomatologice la gravidute? Afla raspunsurile acum, la Traieste Sanatos cu Simona.
Se spune ca, atunci cand nasti un copil, pierzi un dinte. E doar o vorba, atata timp cat avem o igiena corecta si facem un control preventiv inainte de sarcina.
Totusi, este adevarat ca, in sarcina, poti ajunge la inflamatia si sangerarea gingiilor, un fenomen numit chiar „gingivita de sarcina”. „Din cauza schimbarilor hormonale care apar in timpul sarcinii, se schimba si pH-ul salivar – atacul acid asupra dintilor este mult mai puternic decat in mod normal, placa bacteriana se ataseaza de suprafetele dentare mult mai usor”, explica dr. Eliza Stan, medic pedodont.
Nu poti mereu sa previi problemele care apar in sarcina, asa ca, daca apar neplaceri dentare cat timp esti insarcinata, este bine sa tii cont de urmatoarele indicatii:
- in primul trimestru de sarcina nu prea poti sa faci tratamente stomatologice;
- in general, anestezia nu este recomandata cat esti insarcinata, dar, la nevoie, se pot gasi solutii cu un efect mai slab, dar similar;
- poti merge in continuare pentru detartraj si periaj profesional.
Mai multe despre miturile si contraindicatiile stomatologice in timpul sarcinii iti spunem acum, la Traieste Sanatos cu Simona.