Ministrul Educatiei: Scolile raman inchise, iar examenele se vor da in conditii de maxima siguranta!

Ministrul Educatiei si Cercetarii, Monica Anisie a completat astazi noile declaratii ale Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis prin care s-a hotarat ca gradinitele, scolile si universitatile raman inchise pana la finalul anului scolar, adica pana pe 12 iunie.

Pentru noile hotarari de pastrare a scolilor inchise au fost luate in calcul exemplele tarilor ca: Italia, Letonia, Portugalia, Malta sau Ungaria, in contextul Pandemiei COVID 19. Cursurile raman suspendate, insa continua invatarea asistata de tehnologie pana pe 12 iunie.

Pentru elevii care nu au acces la tehnologie inspectoratele si unitatile scolare vor lua masuri si vor transmite acestora resurse de invatare si sarcini de lucru.

Ministrul Educatiei si Cercetarii va elabora ghiduri metodologice pentru fiecare disciplina in parte, astfel incat materie care urma sa fie predata in perioada pandemiei sa fie recuperata in anul urmator.

Mediile vor fi incheiate cu minimum 2 calicaficative sau note, dar nu se vor sustine teze!

Pentru cazurile in care unii elevi nu au 2 note, Ministrul Educatiei si Cercetarii va comunica modalitatea de finalizare a mediilor.
Studentii vor continua invatarea online si vor putea da examene on-line, fiecare centru universitar stabilind modalitatea in care se va face acest lucru.

Elevii din clasele a VIII- a, a XII – a si a XIII- a vor reveni in unitatile scolare incepand cu data de 2 iunie pentru 2 saptamani!

Ei vor participa doar la activitati de pregatire a examenelor nationale. Pentru elevii care au probleme de sanatate, sau au in familie persoane cu risc de imbolnavire prezenta la scoala va fi optionala si apartine parintilor. In aceasta situatie pregatirea elevilor se va realiza in sistem online. Evaluarea nationala si bacalaureatul se vor realiza conform noii programe, care respecta calendarele deja comunicate. Evaluarea nationala se va sustine incepand cu data de 15 iunie si examenul de bacalaureat va incepe pe 22 iunie, cu probele scrise.

Examenele de certificare pentru invatamantul profesional se vor realiza pe baza de proiect si proba practica va fi echivalata!

Examenele didactice se vor realiza cu masurile de siguranta date de contextul pandemiei si Ministrul Educatiei si Cercetarii va reveni cu intregul calendar detaliat.

Ministrul Educatiei si Cercetarii si Ministerul Sanatatii vor elabora un ordin comun cu masurile de siguranta privind reluarea activitatii in unitatile de invatamant. Vor fi in sali maximum 10 elevi in sala. Inspectoratele scolare vor avea un TEL verde pentru intrebari din partea parintilor, cadrelor didactce si elevilor. Masurile sunt create pe baza recomandarilor venite de la medicii specialisti.

Aceste informatii vin in completarea declaratiei de presa sustinuta de presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, din cursul acestei zile.

Klaus Iohannis: Din pacate cazurile noi de infectare nu pot duce la o relaxare care ar crea un cadru sigur de redeschidere a scolilor!

La intalnirea de astazi a Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis cu ministrii au fost analizate diverse subiecte ce tin de evoluatia pandemiei COVID 19 inclusiv situatia noului an scolar.

Din pacate cazurile noi de infectare nu pot duce la o relaxare care ar crea un cadru sigur de redeschidere a scolilor. Specialistii au estimat ca daca elevii ar merge la scoala ar creste doua riscuri mari:
– elevii pot duce boala la scoala;
– elevii pot duce boala acasa.

S-a luat in calcul si ce fac alte tari. Sunt tari care deja au declarat nu mai deschid scolile si multe alte tari europene inca analizeaza riscurile. S-a pus in discutie cazul Frantei unde s-au deschis experimental scolile si dupa cateva zile, deja zeci de elevi au fost testati pozitiv si cativa dascali au ajuns la terapie intensiva

Ca urmare a acestor analize, astazi s-a decis ca pentru pentru majoritatea elevilor, gradinitele, scolile si universitatile din Romania nu se vor redeschide in acest an scolar. Nu se vor intoarce copiii la scoala fizic la scoala dar vor continua cursurile online. Anul scolar se termina pe 12 iunie si pana atunci se va face scoala online si se vor incheia mediile tuturor copiilor. Scolile se vor redeschide in septembrie intr-un nou an scolar.

Elevii din clase terminale, a VIII – a, a XII-a si a XIII (in cazul scolilor profesionale) vor putea reveni la scoala intre 2 si 12 iunie, pentru a se pregati pentru examenele nationale. In aceasta situatie se pot respecta regulile de distantare sociala, caci vor fi maximum 10 elevi intr-o sala, vor sta maximum 2 – 3 ore pentru pregatirea de examene. Examenele se vor desfasura asa cum au fost planificate, dar cu reguli foarte stricte de distantare sociala, vor sta la distanta mare copiii, vor intra si iesi din sali pe coridoare diferite, se va lua temperatura tuturor persoanelor care intra in scoala si se vor resecta toate regulile stabilite si detaliate de Ministerul Educatiei si Cercetarii din Romania.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s