Ministerul Educatiei: Strategie de crestere a respectului pentru diversitate

Ministerul Educatiei: Strategie de crestere a respectului pentru diversitate

Ministerul Educatiei Nationale (MEN) a lansat in dezbatere publica proiectul „Strategia nationala de educatie parentala 2018-2025”. Propunerea are in vedere infiintarea unei retele de educatori parentali care sa-i invete pe elevi sa nu aiba „mentalitati conservatoare” si atitudini care „idealizeaza familia traditionala”. Institutia propune cresterea interesului pentru „o noua cultura familiala” si „respectul pentru diversitate”.

Obiectivul general al strategiei, se arata pe site-ul MEN, este de a-i asigura fiecarui copil un mediu familial adecvat pentru a-si atinge potentialul maxim de dezvoltare si pentru a deveni un adult responsabil. Pana pe 10 iulie 2018, proiectul este supus consultarii publice, iar materialul poate fi citit pe site-ul Ministerului Educatiei.

Strategia nationala de educatie parentala 2018-2025” prevede infiintarea unei retele de educatori parentali care, timp de 2 ore pe saptamana, sa-i invete pe elevi sa nu aiba „mentalitati conservatoare” si atitudine care „idealizeaza familia traditionala”.

De asemenea, Strategia include o propunerea potrivit careia parintii vor urma cursuri de parenting, in cazul in care copilul parcurge un nou ciclu de invatamant. Pentru aceasta etapa de formare a parintilor, MEN informeaza ca este necesara o alocare bugetara de 295.041.105 lei in primul an, pentru 2.553.861 de parinti.

„Deseori, noile ideologii promovate in special in domeniul protectiei copilului intalnesc mentalitati conservatoare, un sistem de valori ale familiilor ce trebuie regandit in contextul unor informatii noi cu privire la nevoile de dezvoltare ale copiilor. De aceea, familia din societatea actuala are nevoie din ce in ce mai mult de un sprijin extern pentru a se adapta acestor cerinte, in conditiile in care parintii raman atasati valorilor care s-au transmis traditional si pe care le considera ca fundamentand modele valide de relationare intrafamiliala.

(…) Aceasta atitudine (…) este prezenta uneori si in discursul profesionistilor, care idealizeaza familia traditionala, pe care o considera drept o forma perfecta de organizare. (….) Sistemul de educatie parentala trebuie sa vina in sprijinul dezvoltarii unor principii esentiale ce vizeaza promovarea drepturilor omului, respectul pentru diversitate si incurajarea activa a egalitatii de gen”, se arata in proiect.

Sursa citata sustine ca este o necesitate crearea unui sistem de educatie parentala centrat pe educatia copilului si stimularea interesului pentru o noua cultura familiala.

„A devenit o necesitate imediata crearea unui sistem de educatie parentala, centrat nu numai pe educatia copilului, ci si pe ingrijirea si protectia acestuia, pe stimularea interesului pentru o noua cultura familiala”, se arata in sursa citata.

„Pentru formarea si dezvoltarea abilitatilor si competentelor parentale, este necesara o viziune unitara la nivel de institutii si sectoare de activitate, astfel incat sa fie dezvoltata, o serie de servicii publice si private axate pe urmatoarele doua directii strategice: dezvoltarea competentelor parentale ale parintilor/reprezentantilor legali si dezvoltarea abilitatilor parentale ale tinerilor, ca viitori parinti. Obiectivul general al Strategiei este de a-i asigura fiecarui copil un mediu familial adecvat pentru a-si atinge potentialul maxim de dezvoltare si pentru a deveni un adult responsabil”, se arata in Strategia nationala de educatie parentala 2018-2025.

Totodata, un alt obiectiv al proiectului de Strategie este „elaborarea si revizuirea cadrului legal si normativ privind dezvoltarea abilitatilor si competentelor parentale si racordarea la standardele internationale privind asigurarea protectiei drepturilor copilului, (…) includerea profesiei de educator parental in Clasificarea Ocupatiilor din Romania si revizuirea fiselor de post ale diferitelor categorii de specialisti pentru includerea unor responsabilitati privind dezvoltarea abilitatilor si competentelor parentale ale parintilor si tinerilor”, se arata in proiectul Strategiei nationale.

Astfel, Ministerul Educatiei Nationale propune ca noile fise de post ale profesorilor, asistentilor sociali si asistentilor medicali, implicati in educatia parentala, sa fie revizuite si sa includa in norma, 2 ore pe saptamana, pentru educatia parentala.

De asemenea, Strategia nationala de educatie parentala 2018-2025 prevede introducerea disciplinei optionale „Educatie parentala” in planul de studii pentru elevii din liceu, colegiu, scoli profesionale si universitati.


Un comentariu la „Ministerul Educatiei: Strategie de crestere a respectului pentru diversitate”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s