Ministerul Educației, solicitat să reevalueze decizia de a elimina bursele sociale pentru copiii orfani de un părinte

Asociația “Există viață după doliu” cere public Ministerului Educației să reevalueze decizia de a elimina bursele sociale pentru copiii orfani de un părinte.

Membrii Asociației “Există viață după doliu” au luat cunoștință cu stupoare de excluderea copiilor orfani de un părinte din categoria elevilor care vor beneficia de bursă socială în anul școlar următor.

Reprezentanții Asociației urmează să meargă în audiență la Ministerul Educației joi, 31 august, pentru a discuta această problemă.

În ciuda inițiativelor și demersurilor întreprinse până acum și în ciuda literaturii de specialitate care descrie vulnerabilitatea copilului căruia îi moare un părinte de timpuriu, familiile care au pierdut recent un părinte continuă să fie privite în România drept familii care pot avea cel mult probleme de ordin financiar.

Totuși, provocările familiilor care pierd un părinte prin deces sunt multiple și complexe iar legislația care se aplică în cazul lor are nevoie de îmbunătățiri, pentru că nu ia în calcul dificultățile uriașe specifice ale acestor oameni. De exemplu, în continuare există copii orfani care nu beneficiază de pensie de urmaș sau de o altă formă de ajutor financiar.

Asociația “Există viață după doliu” a inițiat o petiție online prin care cere reincluderea copiilor orfani de un părinte pe lista beneficiarilor de bursă socială.

Deja inițiativa se bucură de sprijinul unor persoane publice din România.

Pe 25 august, Ministerul Educației a publicat spre dezbatere publică o nouă metodologie de acordare a burselor sociale pentru anul școlar 2023 – 2024. Schimbarea majoră constă în nerecunoașterea mai multor provocări de ordin social și folosirea ca unic criteriu de acordare a burselor venitul mic pe membru de familie a elevului bursier. Această schimbare de metodologie nu fusese anunțată anterior și va afecta și alte categorii de copii beneficiari ai celorlalte tipuri de burse.

Chiar dacă programul national ”Din Grijă pentru Copii” care asigură consiliere psihologică gratuită pentru copii a fost demarat în noiembrie 2022, acesta nu este funcțional în toate regiunile țării.

Astfel, consilierea psihologică de calitate a copiilor rămâne în continuare răspunderea părintelui supraviețuitor, la fel ca multe alte cheltuieli legate de pierderea unui părinte.

Asociația “Există viață după doliu” a fost înființată în România în anul 2012 – pentru că în țară nu exista nicio organizație care să se ocupe de nevoile specifice ale familiilor devastate de pierderea prin deces a unui părinte. Beneficiarii pot cere consiliere psihologică și uneori juridică gratuită, participă la discuții în grup, fie fizic, fie online, sunt ținuți la curent cu modificările legislative și reînvață să interacționeze cu societatea din perspectiva noului lor statut social.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s