Pe 5 decembrie, de Ziua Internațională a Voluntarului, Fundația Children in Distress (CID) lansează ediția 2024 a campaniei Fii voluntar de mic, o campanie de informare despre importanța voluntariatului, și anunță prima acțiune în spiritul solidarității și Crăciunului.
Din 1985, prin mandat ONU, Ziua Internațională a Voluntarilor este sărbătorită pe 5 decembrie în fiecare an. Tema Zilei Voluntariatului 2024 este solidaritatea umană în calitate de cea mai durabilă resursă pentru un viitor sustenabil pentru toți.
Voluntariatul face ca oamenii să facă parte din soluții. Voluntariatul permite oamenilor și comunităților să participe la dezvoltarea lor. Pe măsură ce lumea se confruntă cu provocări tot mai mari, voluntarii sunt adesea primii care ajută. Oamenii devin actori ai schimbării şi parteneri egali în realizarea progresului local, naţional şi internaţional către dezvoltarea umană durabilă şi pacea globală.
Voluntariatul reprezintă o cultură și un mod de viață. De aceea educația pentru voluntariat este bine să înceapă la cele mai fragede vârste. În acest moment, în societatea noastră, copiii trăiesc în medii concurențiale sau foarte concurențiale, așa că pentru ei a înțelege și a adopta spiritul voluntariatului și cooperării este o necesară sursă de echilibru și de conectare cu valorile umanității: liberul arbitru, angajamentul, echitatea, solidaritatea, compasiunea, empatia şi respectul pentru ceilalţi.
Voluntariatul copiilor înseamnă voluntariatul întregii familii, de aceea acțiunile care vizează educarea copiilor pentru voluntariat sunt acțiuni are vizează o schimbare mai largă în societate.
De aceea fundația CID și-a propus să înceapă campania de informare despre importanța voluntariatului chiar la nivelul școlii.
Primul pas în voluntariat: o mână de ajutor!
Fundația CID acționează de 35 de ani în România în favoarea copiilor în dificultate și familiilor lor. Este fundația care a creat standardele în tratarea și recuperarea copiilor infectați cu HIV și bolnavi de SIDA și care acum se implică în recuperarea copiilor cu diagnostice grav debilitante, cu diferite dizabilități și în sprijinirea familiilor acestora, care se confruntă cu dificultăți inimaginabile.
Cel mai actual și mai ambițios proiect al Fundației CID este în momentul de față construirea la Zărnești a Casei dintre Brazi, care va fi primul centru din țară creat, construit și dedicat pentru a oferi acestor familii respite care – terapia și îngrijirea de reconectare, fără de care viețile lor ajung să fie extrem de stresante. Pe scurt, Casa dintre Brazi este menită să fie un loc al bucuriei și regăsirii umanității pentru cei mai greu încercați dintre copii și familiile lor.
Este un proiect foarte ambițios care cere multe eforturi și pentru realizarea căruia sprijinul comunităților este de o importanță vitală.
Iar coalizarea spiritului comunității începe cu grija și atenția față de propriii copii. Pornind de la ideea că înșiși spiridușiii lui Moș Crăciun sunt niște mici voluntari, CID în parteneriat cu Școala Little Genius propune copiilor din școală și familiilor acestora un exercițiu tandru de solidaritate cu copiii cu dizabilități din familii defavorizate care sunt ocrotiți de Fundație.
Școala Little Genius din București se mândrește cu obiectivul său de a crește copii care să devină empatici, puternici și responsabili, iar anul acesta în pragul Crăciunului le propune elevilor să se implice voluntar în realizarea unui proiect care va răspunde direct și practic la întrebarea: Cum putem face o schimbare reală în viețile celor care au cea mai mare nevoie de noi?
Fiecare clasă din școală este chemată să creeze un brad reinterpretat, folosind culoarea portocalie – culoarea CID – ca simbol al curajului, al speranței și al unei vieți mai bune pentru copiii aflați în dificultate. Portocaliul este culoarea curajului, a căldurii și a îmbrățișărilor. Este culoarea care alină sufletele fragile, care aduce lumină acolo unde este întuneric și care dă putere celor care luptă în fiecare zi.
Fiecare brad creat simbolizează o rază de lumină pentru copiii și familiile care vor beneficia de sprijinul oferit de Casa dintre Brazi. Brazii creați de copii vor folosi materiale sustenabile (hârtie reciclată, textile, lemn, plastic refolosit etc.). Fiecare clasă care crează un brad portocaliu este rugată să se gândească la povestea bradului creat – implicit mesajul lor va fi un mesaj pentru o familie defavorizată și toate vor avea un punct comun; „Nu sunteți singuri. Suntem aici să vă ajutăm.”
Brazii creați vor fi expuși în toate magazinele NEXT din marile centre comerciale din București și vor putea fi cumpărați. Patru dintre ei vor fi expuși în cadrul unui eveniment special care se va desfășura pe 16 decembrie la Hotel Caro iar poveștile lor vor fi împărtășite pentru a inspira și mai mulți oameni să se alăture misiunii CID.
Este numai primul pas, deoarece campania Fii voluntar de mic!, inițiată de CID, va continua în pragul sărbătorilor ca un lanț de solidaritate, portocaliu și optimist, care va trece prin comunități din România, Marea Britanie, Germania și Statele Unite, țări în care CID are fundații partenere.
Școala Beirut preia ștafeta portocalie a solidarității, organizând în cadrul Târgului de Crăciun al școlii un stand portocaliu, urmând ca toate fondurile obținute din vânzarea gadgeturilor portocalii să fie direcționate către Fundația CID, pentru Casa dintre Brazi.
În perspectivă și în pregătirea amplului proiect Casa dintre Brazi, acțiunile de informare și solidaritate ale CID vor continua de-a lungul anului, urmând ca în fiecare lună să se desfășoare acțiuni într-o școală sau într-un liceu din țară, marcând și câteva date importante pentru Fundație și cei ocrotiți de ea: 29 februarie – Ziua Internațională a Bolilor Rare, 15 mai – Ziua familiei, 5 septembrie – Ziua Carității.
Acțiunile CID pot fi susținute trimițând un SMS cu textul ”ZILE” la 8844, donând astfel lunar 2 euro către fundație.
Mai multe detalii despre voluntariat și donații se găsesc pe www.casadintrebrazicid.com.ro.