Copiii care iau masa cu familiile sunt mult mai feriti de a avea probleme cu greutatea sau cu alimentatia nesanatoasa, spun cercetatorii.
Adolescentii care mananca cu parintii lor de cel putin trei ori pe saptamana prezinta un risc cu 12% mai mic de a avea probleme de greutate.
Totodata, riscul scade cu 20% in ceea ce priveste consumul de alimente nesanatoase si cu 35% in ceea ce priveste saritul peste mesele principale. Totodata, mesele in familie cresc cu 24% tendinta de a consuma legume si alimente sanatoase, potrivit bbc.co.uk.
„Mesele in familie aduc numeroase beneficii nutritionale”, este de parere Amber Hammons de la Universitatea din Illinois, ale carei cercetari au fost publicate in Jurnalul de Pediatrie.
Cercetarea s-a bazat pe observarea a 17 studii anterioare si nu pe experimente, iar dr. Hammons a confirmat faptul ca mesele in grup nu echilibreaza linia taliei. „E doar o asociere”, a precizat ea. „Familiile care mananca impreuna ar putea fi mai sanatoase, acesta fiind doar inceputul”.
Potrivit Serviciului National de Sanatate, in 2008, obezitatea afecta unul din sase baieti si una din sapte fete. Totodata, unul din sapte copii era supraponderal. Kilogramele in plus afecteaza stima de sine a copilului si il expune unor probleme de sanatate de tipul bolilor de inima sau a diabetului.
Noua cercetare se bazeaza pe date obtinute de la 183.000 de copii cu varsta intre 2 si 17 ani. Desi aceste studii au implicat rezultate mixte si nu au fost usor de comparat, ele au aratat ca mesele in familie regulate sunt asociate cu o mai buna nutritie.
Profesorul Hammons este de parere ca parintii ii pot influenta si monitoriza pe copii mult mai bine in momentul in care iau masa impreuna. „Stim, de asemenea, ca familiile care iau masa impreuna au tendinta de a consuma mai putine calorii”, a mai precizat dr. Amber Hammons.
Cercetatorii incurajeaza familiile sa ia masa impreuna cat mai des. „Acest lucru nu trebuie sa se intample zilnic. Stim ca famillile sunt foarte ocupate”, a conchis dr. Hammons.
Sursa: SanatateaTv