Cantitati de arsenic si alte toxine provenite din pamant s-au gasit in produsele alimentare destinate bebelusilor, fabricate de companii renumite la nivel international.
Substante nocive au fost descoperite in mancarea de la HiPP, Nestle, Organix si Holle, dar reprezentantii marcilor sustin ca acestea sunt in cantitati atat de mici care nu supun copiii la niciun fel de risc.
O echipa de cercetatori din cadrul Institutului Karolinska, din Stockholm, au testat produsele alimetare ale brandurilor HiPP, Nestle, Organix si Holle si au constatat prezenta arsenicului si a altor compusi daunatori sanatatii.
„Alarmant este ca mancarea contine cantitati de substante toxice precum arsenic, cadmiu, plumb si uraniu, existente, in principiu, in materia prima” folosita in productie, noteaza Jurnalul de Chimie Alimentara (JFC), publicat de Institutul suedez Karolinska.
„Acesti compusi trebuie mentinuti la niveluri minime in produsele alimentare destinate bebelusilor. Insa concentratia ridicata de arsenic din mancarea pe baza de orez ridica semne de ingrijorarea”, continua sursa citata.
Cercetatorii suedezi nu sunt singurii care au tras un semnal de alarma in ceea ce priveste produsele alimentare pentru cei mici, relateaza „The Daily Mail”. In urma cu doi ani, Agentia de Standardizare Alimentara (FSA) din Marea Britanie a emis o avertizare oficiala asupra contaminarii cu arsenic a orezului cu lapte. FSA a solicitat parintilor sa nu le mai dea pentru bebelusilor acest produs.
Biochimistul Andrew Meharg din cadrul Universitatii britanice Aberdeen s-a aratat ingrijorat de prezenta arsenicului in orez, produsul fiind una dintre principalele optiuni ale parintilor care concep alimentatia bebelusilor.
Arsenicul este cunoscut ca otrava si este asociat cu dezvoltarea mai multor forme de cancer. Problema contaminarii granelor cu arsenic a fost deja mediatizata si provine de la folosirea anumitor pesticide la cresterea cerealelor. In alimentele consumate de bebelusi au fost descoperite si metale folosite in industria grea.
Cercetatorii din cadrul Institutului Karolinska au masurat in miligrame cantitatile de substante toxice din produsele alimentare destinate celor mici. Orezul Porridge de la HiPP contine 7,3 miligrame de arsenic, 0,38 de cadmiu si 0,26 de plumb. Produsul „Mic Dejun cu Banana si Piersica” are 1,7 miligrame de arsenic, 0,13 de cadmiu si 0,33 de plumb. In fata acestor date, reprezentantii HiPP au anuntat ca arsenicul si cadmiul sunt sub nivelul de la care incep sa afecteze sanatatea.
Cantitati similare de substante nocive au fost descoperite si in produsele Nestle. In replica, reprezentantii brandului au precizat ca materia prima trece printr-un proces minutios de selectie, astfel incat compusii toxici proveniti din sol sa fie la cele mai mici niveluri.
Oficialii britanici de la FSA continua, insa, demersurile de sesizare a Comisiei Europene prin care solicita un studiu asupra efectelor pe termen lung asupra dezvoltarii bebelusilor care consuma produse alimentare contaminate.
Sursa: Adevarul