Mamele care nasc in concediul de crestere a copilului primesc in plus 600 de lei

Guvernul a aprobat normele noilor reguli privind indemnizatia pentru cresterea copilului, in care nu se mai regaseste prevederea conform careia mamele care nasc un alt copil in timpul concediului de crestere a copilului nu primesc indemnizatia de 600 lei, a declarat ministrul Muncii, Ioan Botis.

Intrebat daca din normele de aplicare a ordonantei privind indemnizatia de crestere a copilului a fost eliminata prevederea din proiect conform careia o mamica ce naste dupa 1 ianuarie si mai are acasa un copil cu varsta de pana in doi ani nu mai beneficiaza de majorarea indemnizatiei de 600 lei, ministrul a raspuns afirmativ, potrivit Mediafax.

„Confirm si am sa va spun de ce: primul drept s-a stabilit pe OU 148/2005 si acel drept curge in continuare, deci un drept stabilit la 31 decembrie 2010 curge pana in 31 decembrie 2012. In consecinta, nu poti sa suprapui doua tipuri care curg din doua legi diferite, deci este un drept care curge dintr-o lege anterioara si ar fi fost vorba de al doilea drept care curgea dintr-o lege noua. In consecinta, consider ca atata vreme cat ai un drept care decurge din prima lege, poate mult mai favorabila, e bine si e foarte clar spus si in normele metodologice, este bine sa mergem pe aceasta varianta”, a spus Botis.

Intr-un comunicat distribuit ulterior la Guvern se arata ca, in baza ordonantei aprobate la finele anului trecut, este acordata o suma suplimentara lunara de 600 lei pentru parintele care se afla in concediu de ingrijire a copilului, in situatia in care i se naste un al doilea copil in perioada concediului.

In acelasi timp se arata ca o situatie diferita este pentru parintii care beneficiaza de concediu de crestere a copilului in baza vechii legislatii, respectiv OU 148/2005, si ca, in acest caz, pentru parintii care beneficiaza de indemnizatie si concediu de ingrijire pentru primul copil, nascut pana la 31 decembrie 2010, iar ulterior li se naste un al doilea copil inainte de finalizarea perioadei concediului, dupa 1 ianuarie 2011, indemnizatia acordata ramane cea stabilita pentru primul copil.

La finalul perioadei de concediu pentru primul copil, parintele beneficiaza, pentru cel de-al doilea copil, de concediul si indemnizatia lunara in functie de optiunea pe care si-o exprima conform OU 111/2010.

Guvernul a decis, la finele anului trecut, prin ordonanta de urgenta, ca, incepand cu data de 1 ianuarie 2011, mamele vor avea posibilitatea sa opteze pentru un concediu de doi ani pentru cresterea copilului, dar cu o indemnizatie maxima plafonata la 1.200 lei sau pentru un concediu de un an, cu o indemnizatie maxima de 3.400 lei si cu o prima lunara de 500 lei pentru intregul interval de pana la 24 de luni.

Ordonanta mai stabileste ca acest cuantum al indemnizatiei pentru cresterea copilului se suplimenteaza cu 600 de lei incepand cu cel de-al doilea copil, in cazul sarcinilor multiple, dar si al nasterilor survenite in interiorul perioadei de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copilului.

Asociatia MAME a cerut insa Ministerului Muncii clarificari in cazul neconcordantelor intre OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor si propunerile privind normele metodologice de aplicare, aratand ca proiectul normelor stabileste ca, in situatia in care persoana se afla cu primul copil in perioada de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului si naste un alt copil/copii, dupa data de 1 ianuarie 2011, pe perioada suprapunerii nasterilor, indemnizatia de 600 lei nu se acorda”.

In opinia reprezentantilor de la Asociatia MAME, aceasta prevedere anuleaza dispozitiile articolului 9, alineatul 6 din OUG 111/2010, potrivit caruia pe aceasta perioada cuantumul indemnizatiei lunare se majoreaza cu suma de 600 lei pentru fiecare dintre copii, incepand cu cel de-al doilea.

Ministrul Muncii a declarat insa atunci ca mamele care nasc in perioada concediului de crestere a copilului vor primi in plus 600 de lei.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s