„Mama păcălită” – premiera de balet a primăverii la Opera Comică pentru Copii

Pe 9 mai 2025, Opera Comică pentru Copii își invită publicul la premiera baletului Mama păcălită, o adaptare savuroasă după La fille mal gardée, semnată regizoral și coregrafic de Cătălin Caracaș. Spectacolul are loc la Sala Mare și este recomandat copiilor cu vârsta de peste 3 ani. Reprezentațiile sunt programate în perioada 9 – 18 mai 2025, iar biletele sunt disponibile în rețeaua bilete.ro.

Mama păcălită este o comedie în trei tablouri, plină de energie, culoare și umor, care transmite povestea unei tinere îndrăgostite ce își urmează inima, în ciuda planurilor impuse de mama sa și de convențiile sociale. Decorurile pastelate și costumele fermecătoare poartă semnătura scenografei Adriana Urmuzescu, iar muzica semnată de Ferdinand Hérold, reorchestrată de John Lanchbery, oferă o coloană sonoră veselă și memorabilă, perfectă pentru a introduce copiii în universul baletului clasic.

Acțiunea o are în centru pe Lise, o tânără visătoare care trăiește într-un sat plin de flori și voie bună. Ea este îndrăgostită de Colas, un băiat simplu, dar sincer și vesel. Însă mama ei, Madame Simone, are alte planuri: vrea să o mărite cu Alain, fiul unui vecin bogat, dar stângaci și comic. Între încercările amuzante ale lui Alain de a o impresiona, dansurile vesele din curtea fermei și o furtună care dă totul peste cap, Lise și Colas găsesc curajul de a-și trăi iubirea. Iar când mama descoperă cât de fericiți sunt împreună, renunță la planurile ei și le dă binecuvântarea. Finalul? Un dans general plin de bucurie, în care chiar și Alain își ia zborul… la propriu, cu ajutorul unei umbrele!

Montarea se remarcă prin accesibilitatea sa: este o producție prietenoasă cu cei mici, dar păstrează rafinamentul artistic al unei opere clasice. Cu personaje comice, momente de virtuozitate și multă emoție, Mama păcălită le oferă spectatorilor o experiență completă, în care dansul devine limbajul sincer al bucuriei și al curajului.

Spectacolul este o adaptare modernă a unuia dintre cele mai longevive titluri din repertoriul baletului universal – La fille mal gardée, un balet revoluționar la vremea sa, care a avut curajul să înlocuiască prințesele și zânele cu personaje din lumea satului, apropiate de publicul larg. Povestea sa a rezistat timpului, traversând revoluții, războaie și schimbări de epocă, datorită mesajului său universal: iubirea adevărată învinge orice obstacol.

Cătălin Caracaș, regizorul și coregraful spectacolului, subliniază importanța păstrării esenței baletului clasic: „Din punct de vedere coregrafic, merg pe varianta clasică, pentru că, în opinia mea, baletul clasic rămâne un reper fundamental. Copiii trebuie să înțeleagă, să vadă și să guste și acest domeniu al baletului clasic, pentru că, până la urmă, sunt viitorii spectatori ai instituțiilor lirice. Cred în frumusețea eternă a baletului clasic și în valoarea pe care o are pentru spectatorii de mâine. Subiectul este unul atemporal și tocmai de aceea a reușit să străbată generații. Fie că e vorba despre autoritatea mamei, despre inadaptarea lui Alain sau despre iubirea inocentă a lui Lise și Colas, spectatorul recunoaște tipologii umane, întâlnește situații amuzante și își trăiește bucuria într-o cheie modernă, dar cu rădăcini în tradiție.”

Noua producție OCC continuă astfel o moștenire artistică valoroasă, într-o versiune care va cuceri copiii prin ritm, umor și expresivitate, dar și pe adulți prin subtilități și nostalgie.

Opera Comică pentru Copii este o instituție publică de cultură aflată în subordinea Primăriei Capitalei și a Consiliului General al Municipiului București, condusă din 2014 de soprana Felicia Filip. Unică în lume prin segmentul de public căruia i se adresează, OCC îi apropie pe cei mici de artă și cultură prin spectacole de operă, balet, musical, concerte-lecție, operetă și teatru muzical, dar și prin proiecte inovatoare precum festivaluri de vară și de iarnă, Atelierele „Micul Artist”, „Magazinul OCC”, Tururile „În Spatele Cortinei”, „Petreceri de ziua de naștere”, „Aventura Parc”, „Abonamente” și „Voluntariat”.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s