In loc de 18 ore pe saptamana sau de 16, cate au profesorii cu peste 25 de ani vechime, cadrele didactice ar putea fi obligate sa petreaca in fata elevilor, predand, si 22 de ore.
In timp ce orarul elevilor se va scurta, ei urmand sa petreaca mai putine ore la scoala, potrivit noii legi a educatiei, nu acelasi lucru se poate spune si despre programul profesorilor, care va fi mult mai incarcat, potrivit Evz.
Sindicalistii din educatie sustin ca guvernantii au inceput deja sa lucreze la un document privind rationaliarea volumului de munca al cadrelor didactice, care prevede ca dascalii cu peste 25 de ani vechime nu vor mai fi degrevati de doua ore (adica, nu vor mai preda doar 16 ore pe saptamana), ci tot 18 sau chiar 20, mai scrie Evz.
„Pozitia Ministerului Educatiei referitoare la norma didactica a fost deja exprimata in legea educatiei. Nu stiu despre vreun document la care sa fi lucrat colegii mei. Eu nu am lucrat la niciun astfel de document”, spune Oana Badea, secretar de stat pentru invatamantul preuniversitar. In noua lege a educatiei, norma didactica ajunge tot la 18 ore pe saptamana din cele 40 de activitate, in total.
Potrivit lui Liviu Pop, secretarul general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, zvonul este la doi pasi de a se concretiza intr-o hotarare de guvern. In plus, acesta sustine ca marirea normei didactice ar duce si la un numar de 30.000 de concedieri in invatamant, lucru ce ar dauna desfasurarii normale a procesului de educatie.
„Sunt doua variante de lucru: una in care vor sa mareasca norma la 20 de ore si alta – la 22 de ore. Este un atac asupra calitatii actului educational. In plus, pentru profesorii cu peste 25 de ani vechime, care sunt mult mai stresati decat oricine altcineva care a lucrat in alt domeniu, sa lucreze mai mult pe aceiasi bani putini ar insemna sa-i demoralizeze si mai tare”, crede Pop.