Lipsa de stapanire de sine in copilarie, semn al esecului la maturitate?

Copiii care dovedesc o slaba stapanire de sine la varsta de trei ani se confrunta cu un risc mult mai mare de a inregistra, in jurul varstei de 32 de ani, o serie de esecuri majore – probleme de sanatate, dependenta de droguri, dificultati financiare si cazier judiciar.

[imagethumb=”1233″ class=”imageLeft”] Cercetatorii de la Universitatea Duke din Carolina de Nord au monitorizat timp de 30 de ani peste 1.000 de copii din Noua Zeelanda, care au fost evaluati de profesori, parinti, alti observatori si chiar de ei insisi. Concluziile studiului au fost publicate in revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Printre criteriile de evaluare se numara incapacitatea de a-si stapani furia, lipsa perseverentei in atingerea scopurilor, dificultati in indeplinirea sarcinilor primite, hiperactivitate, tendinta de a actiona fara a gandi, dificultatea de a-si astepta randul, stare de agitatie si lipsa de scrupule, potrivit Mediafax.

Copiii care au obtinut cele mai mici scoruri in functie de aceste criterii au fost cei mai numerosi dintre aceia care, ajunsi la o varsta adulta, sufereau de probleme respiratorii, boli sexuale transmisibile, obezitate, o concentratie mare de colesterol si hipertensiune, a declarat psihologul Terrie Moffitt, de la Universitatea Duke, coautor al acestui studiu.

In plus, impulsivitatea si incapacitatea unui copil de a gandi pe termen lung, combinate cu o slaba stapanire de sine, influenteaza viitorul acestor persoane, ce intampina probleme mari in a-si administra veniturile – fie ca este vorba de capacitatea de a economisi, de a-si controla banii de pe cartile de credit sau de a-si achita creditele ipotecare.

Psihologii au efectuat un studiu similar pe un esantion de 500 de perechi de gemeni din Marea Britanie si au constatat ca cei care au obtinut cele mai mici scoruri la testele de stapanire de sine, la varsta de cinci ani, se confruntau cu un risc considerabil mai mare, comparativ cu fratii/ surorile lor, de a deveni fumatori, de a obtine rezultate scolare mai slabe si de a manifesta un comportament antisocial in jurul varstei de 12 ani.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s