Femeile reprezinta 70% din persoanele cu varsta peste 12 ani care nu au absolvit nici macar scoala primara, sunt cifrele rezultate ultimului recensamant.
Chiar daca rata participarii nete la educatie a fetelor este aproape egala cu cea a baietilor, mult mai putine fete isi continua studiile dupa liceu. Mai mult, analfabetismul afecteaza de peste doua ori mai multe femei decat barbati, arata datele ultimului recensamant realizat in Romania in 2002.
„Legea permite copiilor fara CNP sa se inscrie la scoala, insa au termen un an sa isi faca documentele de identitate. Este destul de scurt timpul, mai ales ca nici unii parinti nu au acte, iar procedura este destul de greoaie. Au nevoie de o hotarare judecatoreasca, abia apoi copiii isi pot face si ei acte”, explica Leonard Andreescu, asistent social Salvati Copiii Romania.
„Nu se poate vorbi de o discriminare a fetelor in educatie, este vorba de impactul lipsei de educatie. Un baiat cu patru clase descarca lazi in piata, o fata cu patru clase ce se poate face?”, spune Roxana Paraschiv, coordonatorul Campaniei Globale pentru Educatie.
Peste 16% din tinerii cu varste intre 18 si 24 de ani nu isi continua studiile, sunt cifrele care ii ingrijoreaza pe reprezentantii Ministerului Educatiei. „Parasirea timpurie a educatiei constituie un semnal de alarma pentru minister, iar noua lege a educatiei va conduce tocmai la diminuarea acestor pierderi. Acel procent de 16,6% probabil ca lucreaza ca muncitori necalificati sau ca zilieri”, sustine Oana Badea, secretar de stat in Ministerul Educatiei.
Femeile fara educatie isi gasesc mult mai greu un loc de munca, apoi pot cadea in plasa traficului de persoane. In alte situatii, mamele pleaca in strainatate pentru munca necalificata si isi lasa copiii in grija rudelor, ceea ce lasa amprente grave asupra celor mici, la randul lor fiind si ei in pericol sa paraseasca scoala. Mai mult, educatia mamelor afecteaza si educatia copiilor, spune Mircea Poenaru, de la Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti. Organizatia Salvati Copiii a derulat in perioada 2 mai-15 iunie campania „Este un drept. Fa-l sa fie drept! Educatie pentru fete si femei, acum!”, in cadrul Campaniei Globale pentru Educatie.
Astfel, organizatia propune mai multe masuri: Programa scolara trebuie sa asigure elevilor dobandirea unor valori, cunostinte si abilitati de viata, un mecanism de comunicare si colaborare intre autoritatile/organizatiile relevante, prin aplicarea caruia sa se asigure inscrierea la scoala si frecventarea invatamantului obligatoriu de catre toti copiii cu varsta scolara si alocarea a 6% din PIB pentru educatie, mai ales in perioada de criza, pentru a se asigura accesul la educatie pentru fiecare copil.
Sursa: Adevarul