Liderii anului 2023 în educație prin lectură

În era tehnologiei devine tot mai greu să îndrumăm copiii și adolescenții către citit, mai ales când orice informație de care au nevoie este la doar un click distanță. Provocările acestei ere pot fi transformate însă în oportunități extraordinare atunci când ai viziune și crezi în valoarea lecturii și a rolului ei în dezvoltarea caracterului unui copil.

Liderii anului 2023 în educație prin lectură sunt:

Victor Miron – Book Truck, Asociația Cărțile pe față

Victor Miron este fondatorul Asociației „Cărțile pe față” și al bibliotecii mobile BookTruck. Idealist cu inițiativă, Victor Miron a lansat în 2014 campania Cărțile pe față, în cadrul căreia a desfășurat peste 30 de acțiuni de încurajare a lecturii. Din 2021 colindă satele din România cu biblioteca mobilă BookTruck. Cu ajutorul ei le împrumută gratuit cărți copiilor, le duce în vizită scriitori și teatru de păpuși și îi aduce pe copii de la sat la oraș, la diverse evenimente culturale, precum concerte de muzică clasică și proiecții de film. În prezent, două biblioteci mobile BookTruck ajung la copiii din peste 30 de comune din județul Cluj, care descoperă, astfel, bucuria lecturii.

Adriana Moca – Asociația culturală Vis-à-Vis

Actriță și manager cultural, Adriana Moca a realizat, vreme de 10 ani, emisiunea radio „Cărțile Șeherezadei”, iar prin intermediul Asociației culturale Vis-à-Vis, pe care o conduce din 2014, a inițiat și implementat numeroase proiecte de încurajare a lecturii în rândul copiilor și tinerilor. Printre acestea se numără Lectoriada, Școala de lectură Lege et Impera, Clasa Vie și În povești, nu te plictisești!, proiecte care au adus mai aproape de lectură peste 3.000 de elevi din mediul rural și mic urban din România și Republica Moldova. Ei au participat la ateliere de lectură, întâlniri cu scriitori și traducători, lecturi performative susținute de Adriana Moca și ateliere de storytelling. De asemenea, prin intermediul Asociației Vis-à-Vis, Adriana Moca susține numeroase lecturi publice și ateliere de lectură performativă destinate copiilor și tinerilor, pentru diverse proiecte și evenimente culturale, inclusiv pentru Festivalul Național de Teatru.

Oana Moraru

Oana Moraru este profesor cu 32 de ani experiență la catedră și fondator al Şcolii Helikon din Călăraşi si Bucureşti. De peste un deceniu, ea publică numeroase articole pe tema educației si organizează cursuri pentru formarea profesorilor şi a părinților. În ultimii doi ani, Oana Moraru a publicat două cărți pe tema combaterii analfabetismului funcțional – „Copilul tău scrie” și „Copilul tău citeşte”, apărute la Editura Univers. Este şi autoarea „Caietului pentru înțelegerea in adâncime a textului” – un caiet pentru copiii între 8 şi 12 ani, conceput în sprijinul formării gândirii analitice şi critice. De asemenea, este coautoare și promotoare a poveştilor Olinei Ortiz, vândute în peste 100.000 de exemplare, povești care oferă, la finalul lor, soluții, idei de jocuri şi activități cu preşcolarii si şcolarii mici pentru antrenamentul capacității de a înțelege textul literar. Nu în ultimul rând, Oana este autorul podcastului „Părinți CuMinți”, adresat deopotrivă părinților şi profesorilor, și sprijină constant sute de familii în sesiuni de evaluare a progresului elevilor și în vederea dezvoltării școlare cu succes a acestora.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s