Este important sa le insuflam copiilor nostri respectul pentru mediul inconjurator, sa ii ajutam sa constientizeze faptul ca avem o singura planeta si ca este datoria noastra sa avem grija de ea. Motiv pentru care, la editia de anul acesta a Galei Itsy Bitsy – Lideri pentru Liderasi, premiem liderii care in 2019 s-au remarcat prin proiecte de responsabilitate sociala protejarii mediului inconjurator.
Liderii anului 2019 in eco-educatie sunt:
Anastasia Staicu, Directorul Editorial al Editurii Seneca
Anastasia Staicu este fondatoarea Seneca Anticafe si Directorul Editorial al Editurii Seneca, prima editura verde din Romania. Folosind hartie speciala reciclata si utilizand tehnici de tipar responsabil, Editura Seneca reuseste sa economiseasca resurse, dar si sa doneze 2 lei din pretul fiecarei carti spre protejarea naturii.
Editura Seneca publica filosofie practica si ecologie, iar printre cartile aparute in 2019 in colectia ecologica a editurii se numara “Familia aproape Zero Deseuri” si „Nimeni nu e prea mic sa faca diferenta – Greta Thunberg”, continand discursurile tinerei activistei din Suedia.
Marin Toma, Presedintele Asociatiei EcoAssist, Plantam fapte bune in Romania
Marin Toma este presedintele Asociatiei EcoAssist, care a lansat in 2011 „Plantam fapte bune in Romania”, o initiativa de impadurire pe baza de voluntariat. Intr-un interval de timp relativ scurt, „Plantam fapte bune in Romania” a devenit un fenomen national, cu zeci de mii de voluntari mobilizati, 1 milion de puieti plantati in 30 de judete din tara si sute de hectare de padure infiintate.
In plus, „Plantam fapte bune in Romania” a declansat un val imens de constientizare in randul societatii civile, activand in oameni superputerea bunatatii fata de natura.
Nicoleta Talpes, fondatoarea GreenTech Film Festival
Nicoleta Talpes este antreprenor si e implicata, de aproape 10 ani, in proiecte de educatie ecologica. In 2009 a fondat Guerilla Verde, platforma de educatie in scolile din Romania, iar in 2018 a produs filmul 10 Zece, o serie de documentare care prezinta initiativele verzi din Romania.
In 2017 a fondat GreenTech Film Festival, o platforma de educatie privind modul de viata sustenabil, grija fata de mediu si tehnologiile verzi, prin proiectii de filme documentare, dezbateri, ateliere, workshop-uri si expozitii. GreenTech Film Festival a ajuns in 2019 la a treia editie si s-a desfasurat atat la Bucuresti, cat si la Cluj-Napoca, iar informatiile valoroase transmise in cadrul evenimenetului au fost apreciate de sute de copii si oameni mari.