Sute de profesori si copii au participat la proiectul educativ „Crestem in siguranta”, un proiect inovator, original, nascut din colaborarea specialistilor Politiei Capitalei – Serviciul de Analiza si Prevenire a Criminalitatii, cu specialisti in educatie, psihopedagogie si comunicare, la initiativa Asociatiei Parintilor Isteti.
Pentru ca toti ne dorim ca cei mici sa fie in siguranta si sa se dezvolte cat mai autonom, am creat materiale didactice valoroase, transdisciplinare, inspirate din cazuistica politiei si problematicile actuale ale societatii romanesti, de care au nevoie copiii pentru siguranta lor fizica, psihica si emotionala.
Aceste materiale au fost oferite gratuit profesorilor si copiilor in campania sociala „Crestem in siguranta”, pentru a-i sprijini pe copii sa afle bune practici si solutii concrete de viata, ca sa nu devina victime ale agresorilor, oriunde s-ar afla: acasa, la scoala, pe strada sau in mediul online.
Materialele didactice-resursa cuprind o serie de douazeci de povestiri urbane contemporane create de scriitorul pentru copii Leon Magdan, insotite de fise de activitati transdisciplinare atractive, realizate de doctor in stiintele educatiei Mirela Rizea Marinescu si cu sfaturile politistilor.
Povestirile au si o varianta audio, dramatizata, si sunt difuzate zilnic la Itsy Bitsy FM (in eter si prin aplicatia on-line) pana pe 14 noiembrie, de la orele 13:10 si 15:30.
Aceste materiale pot fi folosite de toti profesorii de la clasele I – IV, la orele de dezvoltare personala, educatie civica, arte vizuale sau abilitati practice sau chiar la orele de comunicare in limba romana.
„Din nevoia de a ne creste copiii in siguranta, partenerii din mediul public-privat genereaza, sustin si finanteaza idei creative şi de calitate. Elevii claselor primare din scolile sectorului 2 sunt implicati in propria formare prin activitati educative destinate a readuce in atentia lor grija pentru propria siguranta. Lectura unor texte educative adecvate si dialoguri cu dascali si specialisti, ca sesiuni de brainstorming, sunt menite sa ii ajute pe copii sa vada dincolo de modul obişnuit de gandire, sa le permita sa isi exploreze si sa isi inteleaga diferitele emotii in situatii de aparenta normalitate, dar care ii pot surprinde cu sentimente de nesiguranta, astfel incat, prin spirit de observatie si alegeri intelepte, sa faca spatiul personal si cel social sa fie sigur pentru ei.” – a apreciat Daniela Enache, inspector scolar pentru invatamantul primar, pentru sectorul 2, din cadrul ISMB.
“A trecut vremea cand educatia copiilor se facea speriindu-i cu <<nenea politistul>>. Acum, cei mici trebuie sa stie ca politistii sunt prietenii copiilor si pot apela la ei de ori cate ori au nevoie“, a spus comisarul-sef de politie Florin-Liviu Bejan, sef serviciu la Serviciul de Analiza si Prevenire a Criminalitatii, din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti.
Peste 400 de cadre didactice au participat si la o conferinta online in care specialistii au oferit exemple de activitati educative pentru a creste nivelul de siguranta al copiilor, prin informare.
Mai mult, o echipa mixta formata din comisarul-sef de politie Ileana Bogatoniu si psihologul pentru copii Anca Bocancea, s-au intalnit on-line cu peste 1.000 de copii din scolile din Sectorul 2.
„La cele 10 intalniri cu copiii, materialele create de noi au fost foarte bine primite de catre copii. Desi am facut intalniri on-line si nu fizice, elevii au fost foarte interesati si comunicativi, au pus intrebari in direct prin zoom, atat reprezentatului politiei, cat si psihologului. Speram ca astfel de lectii pentru siguranta copiilor sa faca toti invatatorii, folosind materialele noastre, pentru ca e mare nevoie sa ii invatam pe copii si despre cum sa se descurce cand sunt singuri si nu doar cunostinte de limba romana sau matematica.” Nadia Tataru, presedinta Asociatiei Parintilor Isteti.
Copiii, aflati in aceste zile intr-un proces de invatamant de tip on-line, au nevoie de sfaturi preventive care sa-i ajute sa inteleaga care sunt situatiile in care ar putea fi in pericol si cum pot fi acestea evitate.
Cele 100 de sfaturi transmise de politisti au reusit sa ajunga la copii intr-un format profesionist, intr-o forma accesibila, usor de asimilat, prin implicarea specialistilor reuniti intr-un parteneriat creat in ajutorul copiilor, dar si al parintilor.
„Crestem in siguranta” este un proiect inovator, original, de educatie pentru siguranta copiilor derulat de Asociatia Parintilor Isteti, in parteneriat cu Politia Capitalei, Inspectoratul scolar al Municipiului Bucuresti si Itsy Bitsy si este finantat de Primaria Sector 2 Bucuresti, din fonduri nerambursabile.
Mai multe informatii utile despre siguranta copiilor se pot accesa pe www.asociatiaparintiloristeti.ro.