Lasa copilul sa spuna ce il doare

Copilul tau vine la tine sa iti spuna ce il doare, ce il supara sau ce il bucura? Sau tine tot doar pentru el?

Dintre nevoile relationale, descoperite de Jacques Salomé, creatorul Metodei ESPERE, nevoia de a te spune este prima dintre ele. Inseamna sa te exprimi. Sa vorbesti despre ceea ce traiesti in interiorul tau. Pot fi emotii: «Mi-e frica ; ma bucur tare. Ma deranjeaza. » Pot fi sentimente: iubire, dezamagire, respect, admiratie. Sau pot fi gandurile si parerile tale.

Aceasta nevoie ramane adesea neimplinita. Pentru ca suntem obisnuiti ca nu este bine sa vorbim despre ce simtim. Si incepe in copilarie:

«Mi-e frica, mami. – Nu are de ce sa iti fie frica, esti mare.»

« Ma doare. – Nu ai nimic. Ti-a trecut, gata. »

Si facem asa cu cele mai bune intentii. Pentru ca nu ne dorim sa sufere copiii nostri. Doar ca rezultatul este tare nefericit. Daca ii dictezi ce sa simta, va ajunge sa nu mai aiba incredere in el. «Mama stie mai bine ce simt. Si cel mai bine e sa nu simt deloc. » Jacques Salomé spunea: « Astfel invatam sa comunicam, prin negarea trairilor noastre de catre cei care ne iubesc. »

Ce se intampla daca nevoia de a te spune ramane neimplinita?

Tii tot ce simti sub un capac. Atunci cand presiunea devine prea mare, vei rabufni. Si ajungi sa iti distrugi relatiile. In plus, te poluezi pe tine. Tot ce ramane nespus, este unul dintre izvoarele autoviolentelor.

De aceea, te invit sa te spui. Nu uita regula esentiala de comunicare: vorbesti despre tine celuilalt. Iti incepi frazele cu Eu. Evita sa vorbesti despre celalalt, in locul lui, folosind Tu, tocmai pentru ca vorbesti despre tine si cum traiesti tu o situatie.

Acorda-i ocazia copilului tau sa se spuna si el. Are dreptul sa simta frica, furie, suparare. Daca il doare, nu ii nega durerea. Daca ii e frica, nu ii nega teama. Tu, il vei invata cum sa le exprime.

Treptat, cu pasi mici. Va invata sa spuna cu ajutorul cuvintelor. Mai degraba decat prin gesturi violente. Va sti de asemenea ca poate veni sa iti vorbeasca atunci cand are o problema.

Autor articol: Cati Calin, trainer si consultant in comunicare relationala la Centrul AmaneSer / facebook / amaneser@amaneser.ro / 021/327.54.45 / 0723.396.368


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s