La multi ani de Sfantul Gheorghe!

Astazi ii sarbatorim pe toti cei ce poarta numele de Gheorghe sau George, Georgeta sau Georgiana, Gelu, Iordache sau Iorga. La multi ani, cu ocazia Sfantului Mare Mucenic Gheorghe.

Numele provenit din greaca inseamna agricultor, lucrator al pamantului, ce ne arata ca omul trebuie sa fie, inainte de toate, harnic si gospodar.

Sfantul Mare Mucenic Gheorghe este unul dintre cei mai pretuiti sfinti. Numit conducatorul unei armate, Sfantul Gheorghe a luptat in numeroase razboaie. In timpul prigoanei crestinilor, Sfantul si-a marturisit si el cu tarie credinta, suferind pentru dragostea sa de Dumnezeu.

Sfantul Gheorghe apare cel mai des in icoane, in timp ce ucide un balaur. Se povesteste ca, demult, s-a ivit din undele involburate ale unei ape un monstru cumplit, care manca oamenii ce treceau pe acolo. Toti erau ingrozitit si nu-si mai puteau duce traiul pe acele meleaguri.

Prin minune, insa, a aparut Sfantul Gheorghe, in chip de ostas luminos, calare pe un cal si cu o sulita in mana. S-a repezit spre fiara si a rapus-o dintr-o lovitura. De atunci Sfantul Gheorghe este pictat in icoane cum rapune balaurul.

In acest fel, icoana ne spune ca binele invinge intotdeauna raul. Icoana Sfantului Gheorghe ne indeamna la lupta impotriva raului si a pacatului, aminindu-ne ca, de fapt, crestinul este un „ostas” al lui Hristos, ce lupta mereu cu ispitele.

Sfantul Mare Mucenic Gheorghe este un exemplu de barbatie si curaj, fiind si protectorul armatei, iar sarbatoarea sa este primavara, pe data de 23 aprilie, zi praznuita de sute de ani, cu mare sfintenie, de toti romanii.

In Ajun de Sfantul Gheorghe

Inaintea sarbatorii de Sfantul Gheorghe, oamenii stau toata noaptea treji, pentru ca se spune ca asa vor fi vioi si sanatosi tot anul. Tot in ajun, vitele se baga in holda de grau si, cand vin acasa, se ia o mana de grau si se amesteca in graul de semanat, ca sa fie recolta mare si frumoasa in anul urmator.

Oamenii se bat cu urzici, pentru a fi harnici si iuti tot anul. In dimineata zilei de 22 aprilie, femeile scot instrumentele de tesut afara, ca sa rasara soarele peste ele, pentru a avea spor la lucru. De asemenea, oamenii se incing cu ramuri verzi, ca sa nu ii doara mijlocul.

In ziua de Sfantul Gheorghe

Se impodobeste casa cu crengi de tufan sau de par (in Muntenia), rug verde si leustean (in Transilvania), rug sau frunza de fag sau gorun (in Banat), pentru a simboliza renasterea naturii. Acestea au si rol in protejarea casei si a gospodariei de strigoi.

Tot de strigoi, oamenii se mai protejeaza ungand pragul usii, ramele ferestrelor si hornul cu usturoi si facandu-si semnul crucii. Nu numai ca mananca usturoi, dar se si ung cu el pe corp, pe frunte, in piept, in spate si pe la incheieturi.

Inainte de rasaritul soarelui, in ziua de Sfantul Gheorghe, oamenii se scalda intr-o apa curgatoare, pentru a fi sanatosi tot anul si pentru spalarea tuturor relelor. Tot atunci, se seamana busuiocul, pentru cinste: cel care se spala cu roua de pe el, este cinstit de toata lumea.

Oamenii se cantaresc, pentru a fi sanatosi tot anul si pentru a se proteja de farmece.

Cine doarme in aceasta zi ia somnul mieilor si tot anul e somnoros.

De San-Georgiu, preotii ies cu crucea in camp si fac rugaciuni pentru ploaie si mana in camp. Gunoiul adunat in aceasta zi se pune la radacina pomilor, ca sa rodeasca bine. Se aduna de pe camp tot felul de buruieni de leac, care se pastreaza tot anul.

Daca Sfantul Gheorghe pica intr-o zi de post (sec), atunci tot anul este nemanos pentru laptele vitelor.

Daca in aceasta zi va fi multa roua sau pacla, e semn ca anul va fi bogat. Daca ploua, e semn ca se va face grau si fan.

Vezi si: Semnificatia numelui Gheorghe

sursa foto: descopera.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s