Un sfat des auzit de proaspete mamici de la cei din jur este: „Nu invata copilul in brate!” Si totusi, in brate le este cel mai bine copiilor. Cum te ajuta Kangaroo Mother Care in acest sens? Afla aici.
Cat timp sunt in burtica, bebelusii sunt purtati intr-un caus binefacator, care le ofera hrana, caldura si leagan ritmic. In culturile traditionale, nou-nascutii sunt purtati in permanenta de mama, in esarfe care ii tin aproape de pielea si caldura materna – o prelungire a fericirii din pantece.
Doar in civilizatia occidentala, copilul este destinat unui patut si unei camere separate, pregatite cu sarg inca dinainte de a se naste. Iar prematurii sunt destinati invariabil incubatorului.
In ultimii douazeci de ani, lumea occidentala a inceput sa redescopere importanta uriasa a apropierii fizice dintre mama si copil.
In urma unor experiente medicale indelungate din Africa de Sud (unde lipsa spitalelor a fortat medicii sa dea prematurii acasa, in ingrijirea mamelor), s-a observat starea excelenta de sanatate de care beneficiau prematurii purtati de mama la piept, spre deosebire de cei ramasi in incubatoare.
Metoda, deloc noua in sine, dar complet uitata de europeni, a primit numele de Kangaroo Mother Care. Astazi, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda metoda Kangaroo Mother Care (KMC) ca optiune de baza in ingrijirea nou-nascutului, si in special a prematurului.
Concret, Kangaroo Mother Care inseamna contact fizic direct intre mama si copil (pielea copilului lipita de pielea mamei), precum si alaptare exclusiva. Ideea de baza a acestei metode este: BEBELUSUL NU TREBUIE SEPARAT NICIODATA DE MAMA – ca in cazul puiului de cangur care sta in marsupiu.
Care sunt beneficiile purtarii bebelusilor la piept (metoda Kangaroo)?
• Pentru bebelusi
– Bebelusii respira regulat si au un nivel stabil de oxigen. Temperatura lor se mentine stabila atunci cand sunt lipiti de mama (pieptul mamei se incalzeste automat cand bebelusului ii e frig, iar temperatura de baza a mamei poate scadea daca bebelusul are febra).
– Este stimulat alaptatul, intrucat bebelusul simte mai bine mirosul laptelui, astfel ca instinctul de gasire a mamelonului se declanseaza de la sine. Bebelusii beneficiaza in felul acesta de laptele perfect, special destinat oamenilor (formulele de lapte praf sunt pe baza de lapte de vaca, un lapte destinat viteilor. Caseina, proteina principala din laptele de vaca, este de fapt toxica pentru intestinul bebelusilor, de aceea apar atat de des alergii la formulele de lapte praf.) In plus, laptelematern isi schimba continutul in functie de nevoile bebelusului, ceea ce il face atat de pretios pentru prematuri.
– Bebelusii alaptati si tinuti aproape de corpul mamei au mai putine probleme de sanatate pe termen lung. Cand stau lipiti de mama, copiii sunt relaxati, astfel ca toti hormonii pregatesc intestinul pentru a absorbi mancarea in conditii optime. Bebelusii crescuti prin metoda KMC pot lua in greutate 30 g pe zi, ceea ce inseamna de trei ori mai mult decat la incubator. Acest fapt scurteaza semnificativ durata sederii lor in spital.
– Bebelusii purtati la pieptul mamei plang mai putin, astfel ca in corpul lor circula mai putini hormoni de stres. In cazul prematurilor, acest lucru este esential, intrucat scade riscul hemoragiilor cerebrale, foarte frecvente in cazul nasterilor inainte de termen.
– Bebelusii se dezvolta in conditii optime, intrucat se afla in locul perfect, care le ofera siguranta maxima. Legatura dintre mama si copil se dezvolta foarte devreme, ceea ce inseamna ca stabilitatea emotionala a copiilor este constanta pe termen lung. Legatura dintre mama si copil este baza pe care se dezvolta toate relatiile ulterioare din viata. Creierul se dezvolta si el in mod echilibrat, fara sa fie afectat de stres.
• Pentru mame
– Contactul fizic direct elibereaza oxitocina in corpul mamei, ceea ce o ajuta sa fie mai calma si sa aiba mai mult lapte.
– Alaptatul elibereaza hormoni care ajuta la contractarea uterului, ceea ce face sa piarda mai putin sange.
– Mama si bebelusul intra treptat intr-un ritm comun de somn si veghe, care poarta numele de “sincronia somnului”, astfel ca mama doarme mai mult.
– Mamele de prematuri se simt adesea vinovate si nelinistite, ceea ce creste riscul unei depresii postnatale. Cand isi tine bebelusul la piept dupa metoda KMC, mama simte ca duce pana la capat procesul de gestatie si ca ii da bebelusului nascut prea devreme sansa de a fi ocrotit in continuare de caldura ei.
Tu ai incercat aceasta metoda?