Jurnal de vacanta

Scopul unei vacante scolare este relaxarea, atat fizica cat si psihica, in vederea inceperii unei noi perioade de acumulare de noi cunostinte, cu mintea limpede, odihnit si dornic de informatii.

Vacanta de vara precede o noua etapa de dezvoltare din viata fiecarui scolar. De aceea repausul este mai mare, iar avansarea copilului depinde si de varsta lui cronologica. Trecerea intr-o clasa superioara necesita o capacitate mai mare de dobandire si consolidare de cunostinte, o dezvoltare neuro-psihica, care se inregistreaza odata cu trecerea timpului. Un copil care a absolvit clasa I in luna iunie, va trebui sa fie ,,pregatit” din toate punctele de vedere pentru cerintele clasei a doua, materia devenind din ce in ce mai grea.
Chiar daca a fost vacanta mare, copiii s-au distrat, au invata jucandu-se, iar cultural or generala s-a imbogatit datorita activitatilor in care au fost implicate.
Iata cateva din activitatile de vacant, la care au participat scolari, dar si prescolari:

,,Vara pe ulita”- la Muzeul Satului
Copiii au participat la ateliere de modelaj, de cusut, desen, confectionat instrumente muzicale sub atenta indrumare a mesterilor populari. In pauza dintre diverse activitati jocul si buna dispozitie au fost la inaltime. Copiii s-au intrecut la sotron, coarda, alergare in saci, baba oarba, batista parfumata, jocul simturilor: auz, vaz, miros, gust, tactil; au dansat sarba, braul, hora; au organizat expeditii ornitologice; au fost mici descoperitori si vanatori de comori (troite, fantani, vetre,porti);
Cateodata au avut ocazia sa gateasca, fiind “mici cofetari” de casute din turta dulce, poale-n brau, colacei si multe altele precum:
– concurs de recunoastere a obiectelor din Muzeul Satului, recunoasterea interpretului de muzica populara, muzica usoara;
– educatie rutiera, prevenirea consumului de droguri si de ce nu, cateva strategii de auto-aparare;
– fantezia picturii pe fata si a animalelor din baloane;
– intalnire cu Magicianul si cu pinguinul Pipo.
Programul va fi reluat in vacant de vara 2010, iar varsta minima este de 6 ani.

Vaporul copilariei condus de capitanul Adriana, pe undele radio-ului Itsy Bitsy.
Echipajul a fost numeros, iar micii marinari s-au intrecut in ghicitori, karaoke, intrebari de cultura generala si perspicacitate. Pe ,,punte” au urcat: bucatari, soferi, scriitori, cantareti, dansatori, politisti, doctori, dar si printese, printi, personaje din desene animate si multi altii. Capitanul Adriana le-a antrenat memoria, cunostintele si aptitudinile, premiind pe cei mai descurcareti si inteligenti. Cateodata rolurile s-au schimbat, ea fiind nevoita sa raspunda la intrebarile echipajului. In cazul in care nu stia raspunsul, primea o pedeapsa – canta, desena, recita, etc. Orice copil poate fi inscris in jurnalul de bord al vaporului, devenind unul din membrii echipajului.

Castelul fermecat de la Muzeul de Geologie
Institutul Geologic al Romaniei prin Muzeul National de Geologie a deschis usile unui Castel Fermecat. Copiii cu varste cuprinse intre 3 si 7 ani ( sau mai mult) au participat la un atelier de creatie original. O lume de poveste, in care pictura, modelajul, proiectile de filme si desen animat capteaza atentia.
S-au realizat colectii de printese si spiridusi, dragoni si printi, folosind materiale si tehnici diverse. Fiecare coltisor al Muzeului Geologic a fost explorat, iar distractia in aer liber nu a lipsit.

Arta nu e in vacanta
Muzeul de Arta a organizat programe pentru familii, dar si pentru scoli sau gradinite, cu teme ca: Ocolul muzeului in capodopere, Buna ziua, domnilor artisti!, Omul in arta, Arta ca spectacol, Colectii si colectionari, Arta si religie, Animale si plante, Calatorie in timp si spatiu, etc. Toate aceste incursiuni in lumea artei s-au consolidat in Atelierul de creatie, unde copiii si-au pus in aplicare creativitatea, imaginatia si talentul. Au pictat, au desenat, au decupat, lipit si au realizat adevarate opera de arta, in miniatura.

Planeta Pamant, dinozaurii si corpul omenesc s-au ,,intalnit” la Fastrackids
Copiii au participat la programul de vara Summercamp, au intrat in tainele lumii dinozaurilor cu Dr. Dino, si-au descoperit propriul corp cu Samantha si Sam si au calatorit in jurul pamantului cu extraterestrul Zork. Au participat copii de peste 3 ani, lectiile au fost interactive, iar copiii au primit multe informatii folositoare.

Ecologie si creatii din deseuri la GarbArt
“GarbART” este un excelent exemplu de joc educativ despre mediul inconjurator pentru copii. Copiii au avut sansa sa primeasca notiuni elementare despre ecologie, despre protejarea naturii si despre cum se pot implica, cu puterile lor, pentru o viata in armonie cu natura.
In timpul acestei activitati au conceput si realizat arta adevarata, adica statui, picturi, instalatii…sau haine din gunoaiele ce-i inconjoara zi de zi, pe care le-au adus chiar ei.

Depaseste-ti limitele! – Tabara InfoSPEED de Aventura in Invatare
Copiii au invatat pentru prima oara sa citeasca repede cu ajutorul aparatului de citire rapida- un aparat unic in lume, o inventie premiata international (medalie de argint Salonul de Inventica Geneva si medalia de aur Salonul National de Inventica) cu rezultate remarcabile. Copiii isi formeaza o abilitate fundamentala pe viata: invatarea invatarii. Invata cum se invata si cum se citeste rapid, descopera si isi dezvolta creativitatea ca abilitate naturala a fiecarui copil.

Tabara medievala de arte si meserii
In sufletul fiecarui copil participant s-a nascut un CAVALER, priceput la tras cu arcul, iconografie, echitatie, olarit, heraldica, manuit de spade si multe altele. Medieval Art a organizat tabara la Cisnadioara (Sibiu), iar copiii au participat la diverse ateliere de creatie.

Tabara de creatie, la Plopi
Copiii de peste 7 ani si-au antrenat abilitatile prin cursuri de geometrie artistica si de pictura in acuarela, tempera, ceracolor, pe hartie uda, in tehnici combinate. Tematicile au fost inspirate din natura observata prin excursii, au cules fructe de padure, au facut exercitii de culoare si excursii la manastire.
Copiii au avut ocazia sa fie „ei insisi” in natura, sa descopere un peisaj natural binefacator, un aer ozonat, o adevarata oaza de creatie, care-ti da buna dispozitie sa creezi fara sa obosesti, indrumati de Adriana Crisan- autoare a mai multor brevete de inventie, studii in pictura in scoala populara de arta si in strainatate, prof. de matematica, cu multe cursuri pentru tineret si simpozioane cu predarea picturii.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s